Tuesday 29 May 2012

Aji's Grilled Chicken

It is quite obvious that the Chef loves cooking as much as the Swede loves photography. Despite that feeling, inspiration is also a key ingredient to make it work, for even the most talented artists have their bad uninspired days. Today, the chef of this blog experienced the exact opposite. From the moment the Swedish Chef woke up until right now the ideas didn't stop flowing and several notes have been made. Then, it was not a surprise that at dinner time a simple grilled chicken dish became a fusion of ideas and flavours. The inspiration for this dish came from a recent trip to Peru, and from how much we miss the old continent.  



Ingredients (serve 2):

2 chicken breasts
5 baroa potatoes
5 garlic cloves
1 dried yellow aji pepper
1 small onion
2 mature tomatoes
1 teaspoon of black pepper
A pinch of sugar
A pinch of salt
Oregano
Olive oil

Grilled chicken:
Open the chicken breasts to get thiner pieces (cut them in half if they are too big). Chop the garlic cloves and the aji pepper and spread homogeneously on the chicken breasts. Let it rest for at least 2h. Afterwards, remove the garlic and the aji pepper and set aside. Grill the chicken.

Aji sauce:
Pre-heat a pan with a spoon of olive oil. Add the garlic and the aji pepper used to season the chicken. Add the onion chopped in brunoise. Let it cook for about 3 minutes and add the tomatoes chopped in small pieces. Season with salt, pepper and sugar. Cook at low heat, stirring frequently, until the mixture has become thick (about 10 minutes). Add oreganos to taste, stir and serve hot.

Baroa potato mash:
Done here.

Notes:
The different kinds of aji peppers are mainly found in South America. This ingredient can be replaced by chili peppers. The flavour will be different but equally tasty. 
The yellow aji pepper is considered to be medium-hot. You can increase or decrease the spice level by using different kinds of aji's.






Frango Grelhado com Aji

É bastante obvio que o Chef gosta tanto de cozinhar quanto o Sueco gosta de fotografia. Ainda assim, o ingrediente principal é sempre a inspiração, pois até os grandes artistas têm os seus dias maus. Hoje, o Chef deste blog experimentou exactamente o contrário. Desde o momento que acordou até agora as ideias não pararam de surgir. Assim, não foi grande surpresa que quando finalmente chegou a hora do jantar, um simples frango grelhado se tenha tornado numa mistura de ideias e sabores. A inspiração para este prato veio do Peru, que visitamos recentemente, e do quanto sentimos saudades do velho continente.


Ingredientes (2 pessoas):

2 peitos de frango
5 batatas baroa
5 dentes de alho
1 aji amarelo seco (pimento do Peru)
1 cebola pequena
2 tomates maduros
1 colher de chá de pimenta preta
1 pitada de açúcar
1 pitada de sal
Oregãos
Azeite

Frango grelhado:
Faça um corte nos peitos de frangos, abrindo-os, de modo a obter pedaços mais finos (corte ao meio se forem muito grandes). Pique o alho e o aji e espalhe por cima do frango. Deixe descansar por cerca de 2h. A seguir, retire o alho e o aji e reserve. Grelhe o Frango.

Molho Aji:
Aqueça azeite numa frigideira e junte o alho e o aji usados para temperar o frango. Adicione a cebola cortada em cubos. Cozinhe durante cerca de 3 minutos e adicione os tomates cortados em pedaços pequenos. Tempere com sal, pimenta e açúcar. Cozinhe em fogo brando, mexendo frequentemente, até a mistura engrossar (cerca de 10 minutos). Adicione os oregãos a gosto, mexa e sirva quente.

Puré de batata baroa:
Receita aqui.

Notas:
Existem vários tipos de Aji e são maioritariamente encontrados na América do Sul. Este ingrediente pode ser substituido por chillies. O sabor vai ser diferente mas será igualmente delicioso.
O Aji amarelo é considerado meio picante. Pode aumentar ou diminuir o sabor picante usando outros Ajis. 

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