It's berry season and we love going to the market and buy loads of blueberries, raspberries, strawberries, etc. We particularly like a small type of blueberries that we can find here in Prague. They are really juice and delicious. Added to yoghurt, mixed in a smoothie, as the base of a crumble or stirred into a cake, blueberries are always delicious and add that punch of colour to the final product. The recipe below is simple and easy to make. Perfect for a summer evening after work.
Ingredients:
250g of fresh blueberries
250g of plain yoghurt
4 eggs
200g of soft butter + some to grease cake tin
220g of sugar
250g of fresh blueberries
250g of plain yoghurt
4 eggs
200g of soft butter + some to grease cake tin
220g of sugar
1 tsp of vanilla extract
230g of flour + some to sprinkle
2 tsp baking powder
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2- Transfer the mixture into a cake tin, greased with butter and sprinkled with flour. Bake in a pre-heated oven at 180ºC for about 40 minutes or until just cooked through.
3- Cool down and remove the cake from the tin. Serve with vanilla ice cream.
Note:
The baking time can vary quite a lot depending on the cake tin and on the oven. After baking it for 30 minutes poke the center of the cake with a toothpick now and then, to find out when it's baked.
Estamos na época dos frutos vermelhos e nós adoramos ir ao mercado e comprar mirtilos, framboesas, morangos, etc. Gostamos especialmente de um tipo de mirtilos pequeninos, que encontrámos aqui em Praga. São mesmo docinhos e sumarentos. Adicionados a um iogurte, misturados num batido, servir de base a um crumble ou envolvidos num bolo são sempre saborosos e dão aquela cor vibrante ao produto final. A receita em baixo é simples e fácil de fazer. É perfeita para um serão de Verão.
Ingredientes:
250g de mirtilos frescos
250g de iogurte natural
4 ovos
200g de manteiga amolecida + alguma para untar
220g de açucar
250g de mirtilos frescos
250g de iogurte natural
4 ovos
200g de manteiga amolecida + alguma para untar
220g de açucar
1 colher de sobremesa de essência de baunilha
230g de farinha + alguma para polvilhar
2 colheres de fermento em pó
1- Bata os ovos com o açucar e a manteiga, até ficar volumoso. Adicione o iogurte, os mirtilos e a baunilha e bata novamente (a mistura ficará aroxeada). Gentilmente, lla and whisk again (the mix should
become purple). A seguir envolva delicadamente a farinha e o fermento até ficar tudo bem misturado.
2- Transfira a mistura para uma forma de bolo, previamente untada com manteiga e polvilhada com farinha. Leve ao forno, pré-aquecido a 180ºC, durante cerca de 40 minutos ou até ficar cozido no meio, mas não demasiado seco.
3- Deixe arrefecer e desenforme o bolo. Sirva com gelado de baunilha.
Nota:
O tempo de cozedura do bolo pode variar bastante dependendo da forma que usa e do seu forno. Depois de 30 minutos no forno vá testando a cozedura da massa com um palito.
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