Sunday 13 March 2016

Healthy Baked Potatoes

It all started with a big piece of ham getting old in the fridge. After discussing a bit we got the idea of making baked potatoes. By mixing sweet and normal potatoes we got a more colorful and rich in taste filling. The filled sweet potato taste quite different itself from the other ones, but both versions were delicious. You can find out yourself which version you prefer and change the ratios if you like, or use only one kind. Enjoy!


Ingredients (serves 4):
3 King Eduard + 1 sweet potatoes
1/2 red onion, chopped
150 g pork ham, cubed
Small bunch of spinach
3 tbsp quark
4 tbsp natural yoghurt
1/2 cup sweet corn
1/4 cup parmesan, grated
Fresh chives
Olive oil
Salt
Pepper


1. Preheat the oven to 220 ºC. Wash and prick with a fork the potatoes. Season with salt and pepper. Bake the potatoes in the oven for 45-60 minutes. They are ready when you can stick a fork to the middle of the potato.

2. In the meantime prepare the fillings. Heat a drizzle of olive oil in a skillet and cook onion until soft. Add cubed ham and cook until it starts getting golden. Set aside and whip the skillet with paper. 

3. Return skillet to the stove. Add washed spinach still wet. Cook until wilted, 1-2 minutes. Cool down under running water. Squeeze excess of water and chop.

4. In a bowl mix quark, yoghurt, corn, spinach, and parmesan. Add salt and pepper to taste. 

5. When the potatoes are done cut out a lengthwise slice of about 1/4 of each potato. Remove a few spoons of the pulp of the potato, leaving a thick shell. Add the potato pulp to mixture prepared in 4. Check the seasoning.

6. Fill the baked potatoes with the filling. Top with the cubed ham and decorate with fresh chives. 

Note: For a vegetarian version simply remove the ham. 



Batatas Recheadas Saudáveis


Tudo começou com um pedaço de fiambre a envelhecer no frigorifico que tinha mesmo que ser usado. Depois de discutirmos algumas ideias decidimos fazer baked potatoes, ou seja batatas grandes assadas recheadas. Para fazer um recheio mais rico em sabores e mais colorido misturamos uma batata doce com batatas normais. A batata doce recheada tem um sabor distinto das normais, mas são as duas versões deliciosas. Podem experimentar as duas e descobrir qual preferem. Também podem usar mais batata doce e menos branca, ou usar apenas um tipo. É à vontade do freguês. Espero que gostem!

Ingredientes (4 pessoas):
3 batatas King Eduard (grandes) + 1 batata doce
1/2 cebola vermelha, picada
100 g fiambre de porco, em cubos
Pequeno molho de espinafres
3 colheres de sopa de quark
4 colheres de sopa de iogurte natural
1/2 chávena de milho doce
1/4 chávena de queijo parmesão ralado
Cebolinho fresco
Azeite
Sal
Pimenta preta


1. Pré-aqueça o forno para 220 ºC. Lave as batatas e fure as batatas com um garfo. Tempere com sal e pimenta. Asse as batatas no forno durante 45-60 minutes. Estarão prontas quando se conseguir chegar ao meio da batata com um garfo.

2. Entretanto prepare os recheios. Aqueça um fio de azeite numa frigideira e cozinhe a cebola até ficar macia. Adicione o fiambre e cozinhe até começar a ficar dourado.retire da frigideira e reserve. Limpe a frigideira com papel.

3. Coloque a frigideira novamente ao fogão. Adicione os espinafres lavados e ainda molhados. Cozinhe até as folhas murcharem, 1-2 minutes. Arrefeça debaixo de água fria corrente. Remova o excesso de água com as mãos e corte os espinafres.

4. Numa taça misture o quark, iogurte, milho, espinafres e parmesão. Adicione sal e pimenta a gosto. 

5. Quando as batatas estiverem prontas retire uma fatia de cerca de 1/4 de cada batata. Retire também algumas colheres da polpa da batata, fazendo um buraco no meio. Adicione a polpa da batata a mistura feita no ponto 4. Rectifique o tempero se necessário.

6. Recheie o centro das batatas com a mistura. Por cima coloque uns cubos de fiambre e decore com cebolinho fresco.

Nota: Para uma versão vegetariana basta não colocar o fiambre.

2 comments:

  1. Great idea Sara, it's been ages since I had baked potatoes. I remember in South Africa baked potatoes used to be sold in the fast-food restaurants.

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    1. I used to have baked potatoes more often when my boyfriend lived in Scotland. They were full of cheese and/or butter and I was really happy now when I managed to find a way to make them healthier and just as tasty.

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