Friday, 20 February 2015

Meatballs in Curry sauce

Meatballs are a common dish in Sweden and is usually served with brown sauce and boiled potatoes. However, meatballs can be served in many other ways. Meatballs in curry sauce is a recipe from Chef José Avillez, a portuguese chef that recently got a Michelin star. I tried his recipe, with some small changes, and it was delicious. Give it a try if you are curious.



Ingredients:

Meatballs
500g beef mince
250g pork mince
1/2 onion, finely diced
1 garlic clove, finely diced
1 egg
50g bread crumbs
milk, enough to soak the bread crumbs
1 tbsp Dijon mustard
1 tbsp Worcestershire sauce
1 tsp green curry paste
Salt
Pepper
Olive oil

Soak the bread crumbs with the milk, for at least 5 minutes. Mix well all ingredients and season with salt and pepper. Fry a spoon of the mixture and taste it. Using your hands, wet with water, make small balls and set aside on a tray, brushed with some water. Heat a drizzle of olive oil on a frying pan and fry the meatballs, rotating frequently to cook them evenly. Remove and set on towel paper.

Curry sauce
500ml coconut milk
10g fresh ginger, finely diced
1 tbsp thyme
75g green apple, finely diced
150g onion, finely diced
5 garlic cloves, finely diced
1 tbsp green curry paste
1tsp curry powder
fresh coriander
Olive oil

Heat a drizzle of olive oil on a frying pan. Add onion and garlic and cook until soft. Add the remaining ingredients except the coconut milk. Cook for another couple of minutes. Add a 1/4 of the coconut milk, mix and blend using a hand blender. Add remaining milk and simmer for about 10 minutes. 

Serve the meatballs and the curry sauce with basmati rice.



Almôndegas em molho de Caril

As almôndegas fazem parte dos pratos tradicionais Suecos e são geralmente servidas com molho castanho e batatas cozidas. No entanto, existem outras formas menos comuns de servir almôndegas.  Almôndegas em molho de caril são uma especialidade do Chef José Avillez, um chef português que ganhou recentemente uma estrela Michelin. Eu experimentei a receita, com pequenas mudanças, e ficou delicioso! Experimentem se estiverem curiosos.

Ingredientes:

Almôndegas
500g carne de vaca picada
250g carne de porco picada
1/2 cebola, picada
1 dente de alho, picado
1 ovo
50g pão ralado
Leite, q.b. para embeber o pão ralado
1 colher de sopa de mostarda Dijon
1 colher de sopa de molho inglês
1 colher de sobremesa de pasta de caril verde
Sal
Pimenta
Azeite

Misture o pão ralado com leite suficiente para formar uma pasta. Misture bem os restantes ingredientes e tempere com sal e pimenta. Frite uma colher da massa formada para provar e acerte os temperos se necessário. Molhe as mãos em água e forme pequenas bolas com a mistura, reservando numa superficie também molhada. Aqueça um fio de azeite numa frigideira e cozinhe as almôndegas, rodando frequentemente para que cozinhem uniformemente. Retire da frigideira e coloque sobre papel toalha.


Molho de Caril
500ml leite de coco
10g gengibre fresco, picado
1 colher de sopa de tomilho
75g maça verde, picada
150g cebola, picada
5 dentes de alho, picados
1 colher de sopa pasta de caril verde
1 colher de sobremesa de pó de caril
Coentros frescos
Azeite

Aqueça um fio de azeite numa frigideira. Adicione a cebola e o alho e cozinhe até ficarem macios. Adicione os restantes ingredientes, excepto o leite de coco. Cozinhe por mais uns minutos. Adicione 1/4 do leite de coco e triture tudo. Adicione o restante leite de coco e cozinhe em lume brando durante cerca de 10 minutos. 

Sirva as almôndegas com o molho de caril e com arroz basmati.

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