Monday 9 April 2012

Minced meat pie

The combination of mashed potato and minced meat is not new. I, the chef, got this recipe from my ancestors. I don't really know if its origin is the famous Cottage Pie, from Britain, but there are some similarities. He, the photographer, has also experienced something similar, but still different. Whatever the origin is, the important thing is that it is good!



Ingredients (serves 2):

Meat
500g of minced beef
2 mature tomatoes
1 onion
1 tablespoon of paprika
50ml of tomato extract (optional)
A pinch of salt
Olive oil


Chop the onion and the tomatoes in brunoise and together with the olive oil put them on a pre-heated large frying pan. Let them cook at low heat for about 5 minutes, until the tomatoes are done. Afterwards, process everything and transfer it back to the same pan. Add the meat, the salt, and the paprika and let it cook stirring now and then. When the meat is cooked half way through, incorporate the tomato extract and simmer until the meat is done.


Mash
8 medium potatoes
1 tablespoon of butter
100ml of milk
A pinch of salt

Boil the potatoes in salted water (for a good timing, start the potatoes before the meat). When they are cooked, drain and mash together with the butter. Add the milk (pre-heated) and mix everything very well.

Finish
1 egg
Parsley

In an oven recipient make a layer using half of the mashed potatoes. Add the minced meat and on top another layer using the rest of the mash. Beat the egg and add on top (the mash should be very flat). Bake for about 5 minutes in a pre-heated oven. It's done when the egg is cooked. Add some parsley on top and serve with fresh tomato seasoned with olive oil and salt.

Notes:
The meat can also be pork or mixed.
For the mash, instead of warm, cold milk can be added if you stir everything on the stove at low heat.




Empadão de Carne Picada


A combinação de carne picada e puré de batata não é nova. Eu, o Chef deste blog, aprendi esta receita com os meus antepassados. Não tenho a certeza se a origem deste prato é a famosa Cottage Pie, de Inglaterra, mas há bastantes semelhanças entre as duas. Ele, o fotografo, também já experimentou algo semelhante, mas ainda assim diferente. Qualquer que seja a origem, o importante é que é uma receita deliciosa!


Ingredientes (2 pessoas):

Carne
500g carne de vaca picada
2 tomates maduros
1 cebola
1 colher de sopa de paprica
50ml extracto de tomate (opcional)
1 pitada de sal
Azeite

Corte a cebola e os tomates em brunoise e juntamente com o azeite coloque num frigideira pré-aquecida. Deixe refogar por 5 minutos, até os tomates ficarem macios. A seguir, triture tudo e ponha de novo ao fogão. Adicione a carne picada, sal e paprica e deixe cozinhar mexendo de vez em quando. Quando a carne estiver meio cozinhada adicione o extracto de tomate e deixe borbulhar lentamente até a carne estar pronta.

Puré
8 batatas médias
1 colher de sopa de manteiga
100ml leite
1 pitada de sal

Coza as batatas em água salgada (para ter tudo pronto ao mesmo tempo, coza as batatas antes de começar com a carne). Quando estiverem cozidas escorra a água e esmague bem, juntamente com a manteiga. Adicione o leite, pré-aquecido, e misture tudo muito bem.

Final
1 ovo
Salsa

Num recipiente de ir ao forno, coloque uma camada usando metade do puré de batatas. Coloque a carne picada por cima e a seguir o resto do puré, sempre formando camadas. Bata o ovo e coloque-o por cima do puré. Leve ao forno durante 5 minutos, até o ovo estar cozinhado. Decore com salsa e sirva com salada de tomate.

Notas:
A carne pode ser de porco ou uma mistura de porco e vaca.
No puré também pode ser adicionado leite frio, desde que a seguir leve a mistura ao forno a re-aquecer em lume brando.

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