Monday, 13 August 2012

Apple tart with Apple Ginger Ice Cream

Spending winter in a tropical country brings you mixed feelings. People keep telling us that it is cold and winter, there are soup festivals everywhere and hot chocolate is a big sell. However, we still wear shorts all day and we can't wear more than a thin long sleeved shirt in the evening. This is what this recipe is all about, a mixture of hot and cold, bringing a tropical winter into your mouth.


 
Ice cream

Ingredients:

500 ml of thick cream
3 egg whites
4 apples
150 g of sugar
1 lime juice
A pinch of ginger powder




Beat the cream in an electric mixer, with 25g of sugar, until it's thick and creamy.
Beat the egg whites with another 25g of sugar until they are firm.
Gently, add the egg whites to the cream mixing slowly. 
Pour everything into a bowl and transfer to the freezer for about 6h, stirring well at least every 1h. 

In the meantime, peel off and cut the apples in small pieces. Place them in a pan with the remaining sugar, the ginger and a splash of water, cover with the lid and cook at low heat for about 20 minutes or until the mixture is soft and creamy. Refrigerate.

When the cream mixture has been in the freezer for at least 6h, stir in the apples sauce, and continue freezing for at least 4h more, stirring from now and them, to obtain a creamy ice cream. Alternatively, use an ice cream machine and follow the manufacturer's directions.


Apple tart


Ingredients:

8 apples
300g of marie biscuits
180g of butter
40 ml of Port wine
2 eggs
3 egg yolks
400 g of condensed milk
2 teaspoons of cinnamon




Put the butter in a small sauce pan and heat it. When the butter is melted, stir in the Port wine and turn off the heat. Process the biscuits until you obtain a powder, and add them stirring until it's reached an homogeneous mixture. Cover a tart form with slightly greased parchment paper and place the biscuits mixture on it. Spread evenly pressing with a spoon. Refrigerate or freeze until it's hard.

Peel off 5 apples and process them until creamy. Transfer to a bowl and stir in 300g of condensed milk.   Add the eggs and the egg yolks one by one, stirring in between each addition. Add cinnamon and mix everything. Transfer the cream to the tart form with the biscuits dough. Decorate with apple pieces and spread the remaining condensed milk on top.

Bake in the oven for about 30 minutes, at 180 ºC.

Serve warm with a scoop of ice cram, and caramel pieces.






Tarte de Maça com Gelado de Maça e Gengibre

Passar o Inverno num país tropical pode fazer-nos sentir estranhos. As pessoas dizem-nos que está frio e é Inverno, há festivais de sopa em tudo o quanto é sítio e o chocolate quente é a bebida mais vendida. No entanto, continuamos a vestir calções o dia todo e há noite vestirmos uma camisolinha de manga comprida fina, porque mais do que isso faz calor. Foi isto que tentamos transmitir nesta receita, numa mistura de quente e frio, levando um pouco do Inverno tropical às vossas vidas.


Gelado

Ingredientes:


500 ml de natas gordas (~35%)
3 claras de ovo
4 maças
150 g de açúcar
1 limão (o sumo)
1 pitada de gengibre em pó

Bata as natas com 25g de açúcar, até engrossar e ficar com uma textura cremosa.
Bata os ovos com 25g de açúcar, até ficarem firmes.
Cuidadosamente, adicione as claras batidas às natas, mexendo lentamente.
Transfira para um recipiente que tenha tampa e possa ir ao congelador. Congele por cerca de 6h, mexendo a mistura de hora em hora, para evitar a formação de cristais.

Enquanto isso, descasque e corte as maças em pedaços pequenos. Coloque-as numa panela com o restante açúcar, o gengibre e um pouco de água. Tape a panela e deixe cozer em lume brando por cerca de 20 minutos, ou até as maças estarem macias. Ponha no frigorifico.

Quando a mistura de natas e claras tenha estado no congelador por 6h, misture as maças e congele por mais 4h, mexendo de vez em quando. Quanto mais mexer o gelado, mais cremoso ele vai ficar no final. Uma boa alternativa é o uso de uma maquina de gelados, onde só precisa de inserir a mistura e seguir as instruções do fabricante.


Tarte de Maça


Ingredientes:


8 maças
300g de bolacha maria
180g de manteiga
40 ml de vinho do Porto
2 ovos
3 gemas de ovo
400 g de leite condensado
2 colheres de sobremesa de canela

Coloque a manteiga numa panela pequena e aqueça. Quando a manteiga estiver derretida, adicione o vinho do Porto e apague o fogão. Ponha a bolacha maria numa picadora e processe até obter um pó. Adicione este pó à mistura da manteiga, misturando bem, até obter uma mistura homogénea.
Forre uma tarteira com papel manteiga e cubra o fundo com a mistura. Espalhe bem e pressione um pouco com a ajuda de uma colher. Ponha no frigorífico ou congelador até ficar duro.

Descasque 5 maças e triture até obter uma mistura cremosa. Ponha num recipiente e adicione 300g de leite condensado, misturando. Adicione os ovos e as gemas, uma a uma, mexendo bem entre cada adição. Adicione a canela e misture. Coloque a mistura na tarteira que já contem a base de bolacha e decore com pedaços de maça. Espalhe o restante leite condensado por cima.

Asse no forno durante 30 minutos, a 180 ºC.

Sirva ainda quente, com uma bola de gelado e pedaços de caramelo.

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