Sunday, 14 June 2015

Grilled Pork & Peaches

Summer is here and the grilling season is now officially open in The Swedish and the Chef home. There are so many meals you can prepare on the grill that our problem was to choose the first we would eat. The problem was solved when we picked one of our favourite recipe books and opened it at a random page. The winner recipe was the inspiration for this dish of grilled pork cutlets and peaches with a homemade peach chutney. It was so yummy that the winners ended up being us and our happy bellies!



Ingredients (2 people):

3 pork cutlets
4 small peaches, cut in half and pitted
2 garlic cloves, chopped
1/2 cup white wine
1 teaspoon of paprika
Salt
Pepper
Fresh thyme

For the chutney:
2 small peaches, peeled, pitted and chopped into small cubes
1 small onion, diced
2 tablespoons of raisins
1 tablespoon of honey
12cl of malt vinegar
1/2 teaspoon of mustard seeds
1/2 lemon, juiced and zested

1. About 1h before grilling, prepare the marinade by adding the garlic, wine, paprika, salt and pepper into a container. Mix well and place the meat inside. Set aside.

2. Prepare the chutney by adding all the ingredients into a pot. Bring to a boil, stirring frequently. Reduce the heat, half cover the pot with a lid and simmer until the juices are reduced (about 30-40 minutes). Set aside.

3. Prepare the grill and grill the cutlets until they are just cooked through. Rest them for a few minutes and simultaneously grill the peach halves, cut side down, for 2-3 minutes. Add fresh thyme just before serving.

4. Serve the meat with the grilled peaches and the chutney.

Note:
If you want extra garnish it works deliciously with a green salad or fries.




O Verão está à porta e a época dos grelhados está oficialmente aberta na casa do The Swedish and the Chef. Há tantos pratos que se podem preparar num grelhador que o problema foi mesmo escolher só um. O problema resolveu-se quando pegámos num dos nossos livros de receitas preferidos, só de grelhados, e o abrimos ao calhas. A receita vencedora serviu de inspiração para este prato de costeletas de porco grelhadas com pêssegos também grelhados e churney de pêssego caseiro. Estava tão bom, que quem ficou mesmo a ganhar fomos nós e as nossas barrigas felizes.

Ingredientes (2 pessoas):

3 costeletas de porco
4 pêssegos pequenos, cortados ao meio e sem semente
2 dentes de alho, cortados
1/2 chávena de vinho branco
1 colher de sobremesa de pimentão doce
Sal
Pimenta
Tomilho fresco

Para o chutney:
2 pêssegos pequenos, descascados, sem sementes e cortados em cubos
1 cebola pequena, picada
2 colheres de sopa de passas
1 colher de sopa de mel
12cl de vinagre de malte
1/2 colher de sobremesa de sementes de mustarda
1/2 limão, sumo e raspas

1. Cerca de 1h antes prepare a marinada adicionando o alho, vinho, pimentão doce, sal e pimenta numa taça ou caixa de plástico. Reserve.

2. Prepare o chutney adicionando todos os ingredientes num tacho pequeno. Deixe levantar fervura, mexendo sempre. Reduza o calor, cubra metade do tacho com a tampa e deixe fervilhar até o liquido evaporar (cerca de 30-40 minutos). Reserve.

3. Prepare o grelhador e grelhe as costeletas até estarem cozinhadas, mas ainda tenras. Retire do grelhador e deixe descansar durante alguns minutos. Ao mesmo tempo grelhe as metades dos pêssegos, com o lado cortado para baixo, durante 2 a 3 minutos. Adicione tomilho fresco mesmo antes de servir.

4. Sirva a carne com os pêssegos grelhados e o chutney.

Nota:
Se quiser acompanhar com algo mais sirva com salada verde ou batatas fritas.

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