Wednesday, 15 July 2015

Blueberry & Yoghurt Cake

It's berry season and we love going to the market and buy loads of blueberries, raspberries, strawberries, etc. We particularly like a small type of blueberries that we can find here in Prague. They are really juice and delicious. Added to yoghurt, mixed in a smoothie, as the base of a crumble or stirred into a cake, blueberries are always delicious and add that punch of colour to the final product. The recipe below is simple and easy to make. Perfect for a summer evening after work. 


Ingredients:
250g of fresh blueberries
250g of plain yoghurt
4 eggs
200g of soft butter + some to grease cake tin
220g of sugar
1 tsp of vanilla extract
230g of flour + some to sprinkle
2 tsp baking powder

1- Whisk the eggs with the sugar and the butter until fluffy. Add the yogurt, the blueberries and the vanilla and whisk again (the mix should become purple). Gently, fold in the flour and the baking powder until well combined.

2- Transfer the mixture into a cake tin, greased with butter and sprinkled with flour. Bake in a pre-heated oven at 180ºC for about 40 minutes or until just cooked through. 

3- Cool down and remove the cake from the tin. Serve with vanilla ice cream. 

Note:
The baking time can vary quite a lot depending on the cake tin and on the oven. After baking it for 30 minutes poke the center of the cake with a toothpick now and then, to find out when it's baked.







Estamos na época dos frutos vermelhos e nós adoramos ir ao mercado e comprar mirtilos, framboesas, morangos, etc. Gostamos especialmente de um tipo de mirtilos pequeninos, que encontrámos aqui em Praga. São mesmo docinhos e sumarentos. Adicionados a um iogurte, misturados num batido, servir de base a um crumble ou envolvidos num bolo são sempre saborosos e dão aquela cor vibrante ao produto final. A receita em baixo é simples e fácil de fazer. É perfeita para um serão de Verão.


Ingredientes:
250g de mirtilos frescos
250g de iogurte natural
4 ovos
200g de manteiga amolecida + alguma para untar
220g de açucar
1 colher de sobremesa de essência de baunilha
230g de farinha + alguma para polvilhar
2 colheres de fermento em pó

1- Bata os ovos com o açucar e a manteiga, até ficar volumoso. Adicione o iogurte, os mirtilos e a baunilha e bata novamente (a mistura ficará aroxeada). Gentilmente,  lla and whisk again (the mix should become purple). A seguir envolva delicadamente a farinha e o fermento até ficar tudo bem misturado.

2- Transfira a mistura para uma forma de bolo, previamente untada com manteiga e polvilhada com farinha. Leve ao forno, pré-aquecido a 180ºC, durante cerca de 40 minutos ou até ficar cozido no meio, mas não demasiado seco. 

3- Deixe arrefecer e desenforme o bolo. Sirva com gelado de baunilha. 


Nota:
O tempo de cozedura do bolo pode variar bastante dependendo da forma que usa e do seu forno. Depois de 30 minutos no forno vá testando a cozedura da massa com um palito.

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