Monday, 7 May 2012

Creamy Spinach

Green vegetables are often the children (and some adults too!) nightmare. When that's the case I have two suggestions: a) cook these veggies in a more fun way, and b) when you announce dinner make it sound like they will eat the best they ever had (wow... today I made spinach! Isn't that great?). While the second totally depends on your acting abilities, here goes a recipe to help you on the first.



Ingredients:

1 bunch of spinach
1 tablespoon of flower
1 cup of milk
3 garlic cloves
1/2 cup of cream cheese
1/2 onion
The juice of 1/2 orange 
A pinch of salt
A pinch of pepper
Olive oil

In a pre-heated skillet, add the spinach and cook until wilted, tossing now and then. Afterwards, remove the spinach, drain, squeeze out as much liquid as possible and chop. Set aside.
Heat up the olive oil in the skillet and add the garlic and the onions, finely chopped, and cook for a few minutes. Introduce the spinach, and cook for a couple of minutes at low heat. Add the flower and stir until the mixture is thick. Add the milk and the cream cheese and let it cook stirring frequently. When the mixture is thick and creamy, turn off the heat, season with salt and pepper, and add the orange juice. Serve hot.

Notes:
Add some parmesan cheese on top, or incorporate it in the mixture with the milk.
You can replace the cream cheese by fresh cream.





Espinafre Cremoso

Frequentemente, os legumes verdes tornam-se o pesadelo das crianças (e de alguns adultos!). Para casos assim tenho 2 sugestões: a) cozinhe esses vegetais de uma maneira divertida e deliciosa, e b) quando anunciar o jantar à familia faça-o num tom de quem acabou de cozinhar a melhor refeição de sempre (hmmm... hoje fiz espinafres! Não é óptimo?). Enquanto que a segunda opção envolve algum talento como actor/actriz, eu posso contribuir para a primeira opção deixando aqui uma receita.



Ingredientes:

1 molho de espinafres
1 colher de sopa de farinha
1 chávena de leite
3 dentes de alho
1/2 chávena de queijo cremoso
1/2 cebola
O sumo de 1/2 laranja
Uma pitada de sal
Uma pitada de pimenta preta
Azeite

Coloque os espinafres numa frigideira, previamente aquecida. Cozinhe até murcharem, mexendo de vez em quando. A seguir, retire os espinafres e esprema-os para remover o máximo de água possível. Reserve.
Aqueça o azeite numa frigideira e adicione o alho e a cebola, picados. Cozinhe durante alguns minutes e introduza os espinafres. Deixe cozinhar durante alguns minutos, em lume brando. Adicione a farinha e mexa até a mistura engrossar. Adicione o leite e o queijo creme e cozinhe sem parar de mexer. Quando a mistura estiver grossa e cremosa, apague o fogão, tempere com sal e pimenta e adicione sumo de laranja. Misture e sirva quente.

Notas:
Adicione queijo parmesão ralado por cima on adicione-o à mistura juntamente com o leite. 
Pode substituir o queijo creme por natas frescas. 

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