Sunday, 14 October 2012

Baked bolognese

Liking a dish is also about memories. If you taste a dish and it brings you back to your childhood it is most likely a great dish. However, it is not easy to cook something and make others go on that trip with you. The chef decided to give it a try, and this dish intends to bring you to my hometown, back to the playful times of school and lunches at my aunt's house. It worked with the Swede...



Ingredients:

500g of beef mince
300g of penne
2 medium onions
3 large tomatoes
3 garlic cloves
1 tablespoon of tomato paste
1/2 cup of water
100g of parmesan + some more to sprinkle on top
1 teaspoon of paprika
1/2 teaspoon of cayenne pepper
Olive oil
Salt
Black pepper


Start by preparing the tomato sauce. Heat the olive oil in a sauce pan, add the garlic and one finely diced onion. Cook until tender (~2 min.) and add the chopped tomatoes, the tomato paste and the water. Bring to a boil and afterwards turn down the heat and simmer for 15-20 minutes, until it's reduced.  Add the paprika and the cayenne pepper. Season with salt and black pepper. Set aside.
Cook the penne in salted water for about 6 minutes. It should still be firm by the end. Drain it, sprinkle some olive oil on top and set aside. 
Heat some olive oil in a frying pan and add the other onion. Throw in the meat and cook until done, stirring occasionally. Add the tomato sauce and cook for another 2 minutes. Adjust seasoning and turn off the heat. 
Combine the meat with the penne and add the parmesan cheese. Transfer to a baking tray or terrine and sprinkle some more parmesan on top. Put in the oven at about 180 ºC, for about 20 minutes or until the parmesan becomes golden and crispy. Cool down a few minutes before serving.


Notes:
In the tomato sauce, chop the tomatoes as fine or as roughly as you like. Roughly chopped means you will get a texture with small bits in the end.
You can add dried tomato pieces on each individual plate when serving.

*Inspired by and dedicated to Dila




Bolonhesa no Forno

Gostar de um prato está relacionado com as memórias que ele nos traz. Se ao provarmos um prato somos transportados para as memórias da nossa infância é porque provavelmente estamos na presença de um grande prato. No entanto, não é facil cozinhar algo que leva outras pessoas a fazer essa viagem connosco. O chef decidiu tentar e esta receita tem a intenção de levar os leitores até à minha cidade natal, e viajar até aos meus tempos de escola e aos almoços na casa da minha tia. Funcionou com o sueco...

Ingredientes:

500g de carne de bovino picada
300 de penne
2 cebolas medias
3 tomates grandes
3 dentes de alho
1 colher de sopa de pasta de tomate
1/2 chávena de água
100g de parmesão + algum para espalhar por cima
1 colher de sopa de paprica (ou colorau)
1/2 colher de sopa de pimenta de Caiena
Azeite
Sal
Pimenta do reino

Comece por preparar o molho de tomate. Numa panela, aqueça azeite e adicione o alho e uma cebola picados finamente. Cozinhe até estarem macios (~2min.) e adicione os tomates picados, a pasta de tomate e a água. Deixe levantar fervura e reduza o fogo, deixando cozinhar lentamente por 15-20 minutes, até o molho ter reduzido. Adicione a paprica e a pimenta de Caiena. Tempere com sal e pimenta do reino. Reserve. 
Cozinhe o penne em água salgada por cerca de 6 minutes. No final ainda deve estar firme, e não al dente. Escoe a água, regue com um fio de azeite e reserve. 
Aqueça um fio de azeite numa frigideira e adicione a outra cebola picada. Coloque a carne picada e cozinhe até estar cozinhada, mexendo de vez em quando. Adicione o molho de tomate preparado e cozinhe por mais 2 minutos. Corrija os temperos e apague o fogão. 
Misture a carne com o penne e adicione o queijo parmesão. Coloque tudo num tabuleiro ou terrina para ir ao forno e espalhe mais queijo por cima. Cozinhe no forno a 180 ºC, por cerca de 20 minutos, ou até o parmesão ficar dourado e crocante. Deixe arrefecer alguns minutos antes de servir.

Notas:
No molho de tomate, pode optar por picar os tomates mais ou menos finos. Picando-os mais grossos leva a uma textura mais grosseira com pequenos pedaços de tomate (nós preferimos!).
Pode secar algumas rodelas de tomate em forno baixo e adicionar uns pedaços em cada prato antes de servir.

*Inspirado e dedicado a Dila

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