Monday, 21 January 2013

Almost Tapas

Tapas, beer and a good conversation are the perfect combination! They are described as a variety of snacks or appetizers, and can be served hot or cold. The traditional tapas vary from different kinds of cheeses and hams, olives, potatoes, omeletes and others. At home, tapas can be anything you feel like eating, as long as it comes in different small dishes. 
This recipe is a vegetarian version of tapas, which goes a little against the spanish tradition, but traditional or not, it was all delicious! 



Roasted potatoes

Ingredients:
5 small potatoes
Rosemary
Salt
Olive oil

Wash the potatoes well and without peeling them off, transfer into a pot with cold water and bring to a boil. Let them boil for 2-3 minutes, or until the fork can go through a potato without breaking it. Remove the water and let dry. 
In an oven tray, sprinkle some olive oil and add the boiled potatoes and the rosemary. Roast in the oven until golden.


Roasted peppers

Ingredients:

2 green peppers
3 garlic cloves
Olive oil
Salt

Wash the peppers and roast them whole on an open flame (e.g. stove), stirring now and then to get each side roasted. Afterwards, transfer to a plastic bag, close it and leave it for 5 minutes or until the peppers become soft. Under running water, peel the skin off, rip off in smaller pieces and transfer to a bowl. Add chopped garlic, salt and olive oil to taste.


Tomato and Fresh Mozzarella salad

Ingredients:

2 tomatoes
150g of fresh mozzarella
Basil leaves
Oregano
Salt
Olive oil

Slice the tomatoes and the cheese and transfer to a serving plate. Spread oregano on top. Season with salt and olive oil and decorate with basil leaves.

Serve all the tapas with bread and don't forget the beer!



Quase Tapas

Tapas, cerveja e uma boa conversa com os amigos são uma combinação perfeita. Tapas podem ser descritas como uma variedade de entradas ou pequenos pratos, que podem ser servidas quentes ou frias. Nas tapas tradicionais podem encontrar-se vários tipos de queijo, fiambres e presuntos, azeitonas, batatas, omeletes, entre outros. Em casa, tapas são aquilo que nós quisermos ou o que nos apetecer, desde que venha em pequenas porções. 
A receita aqui apresentada é uma versão vegetariana de tapas, que vai um pouco contra a versão tradicional, no entanto, tradicional ou não, é uma delicia!


Batatinhas Assadas

Ingredientes:
5 batatas pequenas
Alecrim
Sal
Azeite

Lave bem as batatas e sem as descascar coloque-as numa panela com água fria. Deixe ferver durante 2-3minutos ou até um garfo conseguir atravessar as batatas mas sem as partir. Retire-as da água e deixe secar.
Num tabuleiro de ir ao forno, espalhe um pouco de azeite e adicione as batatas e o alecrim. Asse no forno até que as batatas fique douradinhas.


Pimentos assados

Ingredientes:

2 pimentos verdes
3 dentes de alho
Azeite
Sal

Lave bem os pimentos e asse-os inteiros em cima de uma chama aberta (por exemplo, no bico do fogão). Vire os pimentos de vez em quando de maneira a que todos os lados fiquem assados. A seguir, coloque os pimentos num saco de plastico, feche-o e deixe repousar durante 5 minutos ou até os pimentos ficarem amolecidos.
Tire a pele, debaixo de água corrente, desfie um pouco e coloque numa taça de servir. Adicione alho picado, sal e azeite a gosto.


Salada de Tomate e Mozzarella fresca

Ingredientes:

2 tomates
150g de mozzarella fresca
Manjericão
Oregãos
Sal
Azeite

Fatie os tomates e o queijo mozzarella e coloque num prato de servir. Espalhe oregãos por cima. Tempere com sal e azeite e sirva com folhas frescas de manjericão.

Sirva as tapas com pão e não se esqueça da cerveja!

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