Friday 18 January 2013

Gazpacho with Basil Ice

Christmas is over and after a really nice vacation at home, involving a lot of food, the Swedish and the Chef is back! 

After spending some weeks in the european weather, we are back to the hot tropical summer and all we want is to have something healthy and cold. Gazpacho, a cold soup, fulfills all the requirements to be the first recipe of 2013.
Originally from Spain, gazpacho is a tomato-based soup usually served cold, perfect for a hot summer day. There are several different recipes and you can make it more personal as well, adding your favourite flavours. 
Below, you can find the Swedish and the Chef version, served with funny basil ice cubes. 



Ingredients (serves 4):
6 tomatoes
1 red onion
1 red bell pepper
1/2 cucumber
1 garlic clove
1 lime juice
500ml of chicken stock (recipe here)
Small bunch of fresh basil
Salt
Pepper
Tabasco sauce to taste
Baby basil leafs (for the ice)

Place all the ingredientes in a blender (except the ones used for seasoning), and blend for a few minutes. Season with salt, pepper and tabasco sauce.
Transfer to a bowl and cover. Leave in the fridge for at least 4h or overnight. 
Serve cold, with some basil leaves and basil ice cubes.



Notes:
If you prefer to find something to bite you can blend the ingredients for a less smooth result, or finely chop the ingredients and not use a blender at all! If on the other hand, you are looking for an extremely smooth texture, you should pass the mixture through a sieve.
Tabasco sauce can be replaced by any other spicy sauce.
To make the basil ice: combine a baby basil leaf and water in each well of an ice tray and freeze.




Gaspacho com Cubos de Gelo de Manjericão


O Natal já passou e depois de passar umas excelentes férias em casa, que envolveram muita comida, o the Swedish and the Chef voltou!

Depois de passar umas semanas no Inverno europeu estamos de volta ao Verão quente e tropical e o nosso corpo pede algo saudável e fresco. Assim, o Gaspacho, uma sopa fria, preenche todos os requerimentos para se tornar na primeira receita de 2013.
O gaspacho é originário de Espanha. É uma sopa que tem como base o tomate e é servido frio, o que é perfeito para servir numa noite quente de Verão. Existem várias receitas de gaspacho e cada um pode fazer à sua maneira adicionando os seus sabores preferidos.
Em baixo, fica a versão do the Swedish and the Chef, servida com cubos de gelo com manjericão, o que proporciona um aspecto diferente e engraçado. 


Ingredientes (serves 4):
6 tomates
1 cebola vermelha
1 pimentão vermelho
1/2 pepino
1 dente de alho
1 lima (sumo)
500ml de caldo de galinha (receita aqui)
1 molhinho de manjericão
Sal
Pimenta
Molho Tabasco
Folhas bebé de manjericão (para o gelo)

Coloque todos os ingredientes num copo misturador (excepto os temperos), e triture durante alguns minutos. Tempere com o sal, pimenta e molho tabasco.
Coloque a mistura numa taça, tape e ponha no frigorífico durante pelo menos 4h ou durante a noite.
Sirva frio, decorado com folhas de manjericão e cubos de gelo de manjericão.

Notas:
Se gosta de pedaços maiores na sopa, triture durante menos tempo ou corte os ingredientes em cubinhos e misture, sem triturar. Se por outro lado, procura uma textura extremamente fina e suave, passe a mistura triturada por um coador largo antes de refrigerar.
O molho de tabasco pode ser substituído por qualquer outro molho picante.
Para fazer o gelo basta juntar uma folhinha de manjericão a cada poço do tabuleiro de fazer gelo, já contendo a água, e congelar.  

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