Tuesday 17 November 2015

Homemade Chicken Burgers

I'm always looking for new recipes, or interesting things to try and I tend to stay away from ingredients that feel unnatural to me. I have learned how to make my own burger patties a few years ago, but I always used beef or pork because I could not find any other type of minced meat. A few days go I was reading a Brazilian blog about healthy life, pensandomagro.net (thinking skinny in English) and I found a recipe that caught my eye: homemade chicken burgers! The recipe is super easy, fast and best of all, versatile. You can add whatever spices or ingredients you feel like and make a super delicious and healthy meal. The original recipe was made by the owner of another Brazilian blog, Receitas de Minuto. Both blogs are in Portuguese, but you can always have a look at the videos if you want. As for my version of this recipe just see below. Enjoy!



Ingredients (4 burgers):

600g chicken breast, cut in big chunks
100g spinach
2 tbsp rolled oats
1/2 onion
2 garlic cloves
1 tsp smoked paprika
1 tbsp olive oil
Salt and pepper to taste

1. Process all ingredients in a food processor, until you obtain a paste. Add another drizzle of olive oil if needed. 

2. Take 1/4 of the mixture and form a ball with your hand. Throw the ball from one hand to the other a few times, to remove air bubbles. Put the ball on a plate and form a patty pressing with your fingers. Repeat with the remaining mixture.

3. Heat up a non-sticky skillet on high heat. Cook the patties for about 4 minutes on the first side or until half of the side of the patty is cooked. Turn the patties, reduce the heat to medium and cover. Allow to cook for another 5 minutes or until the burgers are cooked through (no one wants raw chicken!).

Serve with rucula, cherry tomatoes and millet salad seasoned with balsamic vinegar (see photo) or in a bun with your favourite ingredients.



Hamburgueres de Frango Caseiros

Ando sempre à procura de receitas novas ou de coisas interessantes para experimentar e tenho uma certa tendência a evitar receitas com ingredientes que me parecem menos naturais. Aprendi a fazer hamburgueres caseiros há uns anos mas sempre usei carne de vaca ou de porco porque não encontrava outro tipo de carne picada. Há uns dias atrás estava a ler um blog Brasileiro sobre vida saudável, pensandomagro.net, quando encontrei uma receita que captou a minha atenção: hamburgueres de frango caseiros. Se seguirem o link vão encontrar um video com a receita original, que é facil, rápida e melhor ainda é versátil. Podem adicionar as especiarias ou ingredientes que quiserem e fazer um prato super saboroso e saudável. A receita original foi feita pela autora de um outro blogue Brasileiro, Receitas de Minuto. Em baixo deixo a minha versão desta receita. Espero que gostem!


Ingredientes (4 hamburgueres):

600g peito de frango, cortado grosseiramente
100g espinafres
2 colheres de sopa de flocos de aveia
1/2 cebola
2 dentes de alho
1 colher de chá de paprica fumada
1 colher de sopa de azeite
Sal e pimenta a gosto

1. Coloque todos os ingredientes numa picadora e triture até obter uma pasta. Adicione mais um fio de azeite se achar necessário.

2. Pegue 1/4 da mistura e forme uma bola na palma da mão. Atire a bola de uma mão para a outra algumas vezes, para retirar possiveis bolhas de ar. Coloque a bola num prato e pressionando com os dedos forme um hamburguer. Repita com a restante mistura.

3. Aqueça uma frigideira anti-aderente. Cozinhe os hamburgueres por cerca de 4 minutos de um lado, ou até estarem cozinhados até meio da altura. Vire, reduza o fogão e cubra com uma tampa. Deixe cozinhar por cerca de 5 minutos ou até os hamburgueres estarem cozinhados no centro (ninguém quer comer frango cru!)

Sirva com salada de rucula, tomates cereja e millet, temperada com vinagre balsâmico (como na foto) ou sirva num pão juntando os seus ingredientes favoritos.

2 comments:

  1. In Australian supermarkets we can buy minced chicken mince. I have used it for other recipes but never thought of making burgers. Great idea Sara!

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  2. If you can buy minced meat is even easier! Go for it and if you find some tasty combination let me know.

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