Friday, 4 March 2016

Glen's Bourguignon Burger

When we were in New York City we visited Chelsea market. It's a great place for food lovers with shops and stalls where one can buy and eat a little bit of everything. Of course I had to buy their cookbook because everything looked delicious and I wanted to be able to try some of the recipes myself. Glen's Bourguignon Burger was the first one I tried and what a great start. The wine-soaked mushrooms are simply to die for. I'm serious... go and try them!


Ingredients (serves 4):
650 g minced meat
280g sliced mushrooms
2 tbsp shallots, minced
1 garlic clove, minced
120 ml of hearty red wine, such as Shiraz
1/2 tsp fresh thyme leaves, chopped
4 burger buns, split
4 tbsp Dijon mustard
Bunch of rocket
4 large tomato slices
1 tbsp olive oil
Salt
Pepper

1. Season the minced meat with 1 tsp of salt and 1/2 tsp of pepper and mix it gently but thoroughly. Shape it into four patties.

2. Heat olive oil in a skillet over medium heat. Add mushrooms and cook for about 8-10 minutes or until they start to brown. Add shallots and onion and allow to cook until tender. Season with salt and pepper. Transfer the mixture to a bowl and wipe out the skillet with paper.

3. Cook the patties on the same skillet without adding more oil. Don't move the patties until the underside is well browned, about 3 minutes. Flip the patties and cook the other side and browned with the center still soft to the touch (to get medium-rare). Transfer cooked patties to a plate and pour away the fat in the skillet.

4. Return mushrooms to the skillet. Add wine and thyme. Bring the mixture to a boil, scraping up the brown bits left in the bottom of the pan. Cook for about 2 minutes or until wine is reduced to a glaze. Adjust seasoning if needed.

5. Preheat the broiler/grill and grill the cut side of the burger buns until lightly toasted. Spread the bun with mustard and put a patty on top. Top with 1/4 of the mushroom mixture, a handful of rocket and a tomato slice. Add the bun top. Serve with fries.

*Adapted from Chelsea Market cookbook.




Quando estivemos em Nova Iorque visitamos o mercado de Chelsea. É um local fantástico para apreciadores de boa comida, com lojas e bancas com comida onde se vende um pouco de tudo. Claro que não pude sair de lá sem comprar o livro de receitas deste mercado, porque tudo tinha um ar delicioso e eu queria experimentar algumas das receitas. O hamburger Glen's Bourguignon foi a primeira receita que experimentei deste livro e que belo começo! Os cogumelos cozinhados com vinho são de comer e chorar por mais! Estou a falar a sério... vão lá experimentar!


Ingredientes (para 4 hamburgers):
650 g carne de vaca picada
280g cogumelos fatiados
2 colheres de sopa de chalotas picadas
1 dente de alho, picado
120 ml vinho tinto, tipo Shiraz
1/2 colher de chá de tomilho fresco, picado
4 pães de hamburger, abertos ao meio
4 colheres de sopa de mustarda Dijo
Mão cheia de rucula
4 fatias de tomate grandes
1 colher de sopa de azeite
Sal
Pimenta

1. Tempere a carne picada com 1 colher de chá de sal e meia colher de chá de pimenta. Mexa bem mas com cuidado. Faça 4 hamburguers. 

2. Aqueça o azeite numa frigideira de fundo pesado. Adicione os cogumelos e cozinhe por cerca de 8-10 minutos ou até começarem a ficar dourados. Adicione as chalotas e a cebola. Deixe cozinhar até amaciarem. Tempere com sal e pimenta. Transfira a mistura para uma taça ou prato e limpe a frigideira com papel absorvente.

3. Cozinhe os hamburguers na mesma frigideira sem adicionar mais azeite. Não mexa os hamburguers até a parte de baixo estar tostada, o que leva cerca de 3 minutos. Vire os hamburguers e deixe cozinhar o outro lado mas de modo a que fiquem moles quando tocados no centro, cerca de 3 minutos novamente. Deste modo ficaram mal passados. Coloque os hamburguers já cozinhados num prato. 

4. Coloque novamente os cogumelos na frigideira e adicione o vinho e o tomilho. Deixe levantar fervura e raspe os pedaços de hamburguer que ficaram no fundo, com uma colher de pau. Deixe cozinhar por cerca de 2 minutos ou até o vinho ficar reduzido. Prove e ajuste o tempero se necessário.

5. Pré-aqueça o forno ou o grelhador e grelhe lado cortado dos pães até estarem tostados. espalhe mustarda no lado debaixo do pão e coloque um hamburguer por cima. Coloque 1/4 da mistura de cogumelos, a rucula e uma rodela de tomate por cima. Coloque a parte de cima do pão. Sirva com batatas fritas.

*Adaptado do livro de receitas Chelsea Market cookbook.

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