Wednesday, 2 March 2016

Yaki Soba

Continuing on our journey to learn more about asian cuisine we tried one of the most known Japanese dish: yaki soba. I got the recipe from a cookbook with recipes from one of my favourite asian restaurants, Wagamama. We love Wagamama tasty and healthy dishes, especially when sided by their super delicious juices. I'm not sure our yaki soba was as good, but it was close enough.




Ingredients (serves 2):

Yaki soba sauce
100 ml light soy sauce
2 tsp salt
2 tsp sugar
1 tsp dark soy sauce

Yaki soba
110g of egg noodles
2 tbsp yaki soba sauce 
1 small onion, cut into half moon slices
4 spring onions, cut into 2.5 cm length
Large handful of beansprouts
15 small cooked peeled prawns
2 tbsp vegetable oil
1 boneless, skinless chicken breast, cut into stripes
1/2 red pepper, cut into cubes
1/2 green pepper, cut into cubes
2 eggs, beaten

To serve
Pickled ginger
Dried onion flakes
Sesame seeds

1. Put all the sauce ingredients into a sauce pan and bring to a boil. Lower the heat and simmer for 10 minutes. Allow to cool.

2. Cook the noodles in boiling water for 1 minute less than indicated in the package (2-3 minutes), until just tender. Drain and refresh with cold running water.

3. Put the onion, spring onion, beansprouts, prawns and yaki soba sauce in a large bowl. Mix in the cooked noodles.

4. Heat a wok over medium heat until completely hot and almost smoking (a really hot wok is essential!). Add vegetable oil. Add chicken and peppers, and stir fry for 2 minutes. Add noodles and vegetables mixture to the wok and stir fry for 3 minutes, until warmed through. Add the eggs and continue to stir fry for another minute or until the eggs are cooked through.

5. Serve with pickled ginger, dried onion flakes and sesame seeds.

Notes: The yaki soba sauce can be kept in the fridge for a few weeks. The original recipe calls for soba noodles. My sauce did not have dark soy sauce and it was also good.

*Adapted from Wagamama cookbook.




Continuando a nossa jornada de aprendizagem em cozinha asiática decidimos experimentar fazer um dos pratos mais conhecidos do Japão: yaki soba. Tirei a receita do livro de receitas do meu restaurante asiático preferido, o Wagamama. Nós adoramos comer os pratos saborosos e saudáveis do Wagamama, especialmente se acompanhados por um dos sumos super deliciosos que servem. Não tenho a certeza se o nosso yaki soba era tão saboroso quanto o deles, mas era parecido o suficiente. 


Ingredientes (2 pessoas):

Molho yaki soba
100 ml de molho de soja (mais comum)
2 colheres de sobremesa de sal
2 colheres de sobremesa de açúcar
1 colher de sobremesa de molho de soja escuro

Yaki soba
110g de noodles de ovo
2 colheres de sopa de molho yaki soba 
1 cebola pequena, cortada em meias luas
4 cebolinhas, cortadas em pedaços de 2.5 cm de comprimento
Mão cheia de rebentos de soja
15 camarões pequenos, cozidos e descascados
2 colheres de sopa de óleo vegetal
1 peito de frango, sem pele e sem ossos, cortado em pedaços longos
1/2 pimento vermelho, cortado em cubos
1/2 pimento verde, cortado em cubos
2 ovos, batidos

Para servir
Gengibre em pickle
Flocos de cebola secos
Sementes de sésamo

1. Coloque os ingredientes para o molho todos num tacho pequeno e deixe levantar fervura. Reduza o calor e deixe borbulhar levemente durante 10 minutes. Deixe arrefecer.

2. Cozinhe os noodles em água a ferver por 1 minuto a menos do que o indicado no pacote (2-3 minutos). Escoe e arrefeça os noodles com água fria.

3. Coloque a cebola, cebolinhas, rebentos de soja, camarões e o molho numa taça. Adicione os noodles e mexa. 

4. Aqueça um wok em calor médio até estar completamente quente e quase a esfumaçar (um wok bem quente é essencial!). Adicione o óleo vegetal. Adicione o frango e os pimentos e cozinhe durante 2 minutos. Adicione a mistura dos noodles e dos vegetais e cozinhe por mais 3 minutos, ou até estarem aquecidos. Adicione os ovos e cozinhe mais um minuto, até os ovos estarem prontos.

5. Sirva com pickles de gengibre, flocos de cebola seca e sementes de sésamo.


Notas: O molho yaki soba pode ser guardado no frigorifico durante algumas semanas. A receita original usa soba noodles. O meu molho foi feito sem soja escura e estava muito bom.

*Adaptado do livro de receitas do restaurante Wagamama.

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