Thursday, 17 March 2016

Milk Bread

Milk bread reminds me of my home country: Portugal. I remember growing up eating this fluffy and slightly sweet bread with ham and cheese or butter and jam. Now that I live abroad, I decided to make my own milk bread buns. Besides the normal breakfast/snack use, I also tried them with chicken burgers (recipe here) and it was fantastic! Now that I saw how easy it is to make these buns myself, I will hardly buy burger buns again. It also works with hot dogs.




Ingredients (12 round buns):
500 g flour
50 g sugar
40 g butter
220 ml milk
20 g fresh yeast
1 egg
1 pinch of salt
1 egg yolk, beaten

1. Heat up the milk to lukewarm and dissolve the yeast in it. It's important that the milk is not to hot, to not deactivate the yeast.

2. In a bowl, mix the flour, sugar and butter pieces. Slowly add the milk and mix with your hand. Add the whole egg and a pinch of salt and mix well. Knead well until the mixture is homogeneous and it doesn't stick to your hands anymore. Add more flour if needed.

3. Make a ball with the dough, leave it in the bowl, cover with a clothe and let it prove for an hour.

4. Afterwards, make buns of about 80g each. Place the buns on an oven tray lined with baking paper. Let them prove for another hour. 15 minutes before time is up turn on the oven to heat to 180 ºC. Brush each bun's top with the egg yolk. Bake in the oven for 30 minutes.

Note: You can increase the amount of sugar if you are looking for a more sweet bread. I prefer mine less sweet.

Inspired by the recipe found at Sweet Gula.




Pão de Leite

Pães de leite lembram-me sempre do meu país de origem: Portugal. Lembro-me de comer estes paezinhos fofos e ligeiramente doces com queijo e fiambre ou com manteiga e geleia. Agora que moro no estrangeiro quis faze-los eu mesma em casa. Além do seu uso normal como snack ou pequeno almoço, também os experimentei com hamburguers de frango caseiros (receita aqui) e o resultado foi fantástico. Dificilmente voltarei a comprar pão para hamburguer, quando faze-los é tão fácil. Também podem ser usados para cachorros quentes.

Ingredientes (12 bolinhas):
500 g de farinha
50 g de açúcar
40 g de manteiga
220 ml de leite
20 g de fermento fresco
1 ovo
1 pitada de sal
1 gema de ovo

1. Aqueça o leite até ficar morno e dissolva nele o fermento fresco. É importante que não deixe aquecer o leite demasiado para não desactivar o fremento. 

2. Numa taça coloque a farinha, o açúcar e a manteiga em pedaços. Aos poucos, vá adicionando o leite e amasse com as mãos. Adicione o ovo e uma pitada de sal e amasse muito bem, até a massa ficar bem ligada e despegar das mãos. Se necessário, acrescente mais um pouco de farinha. 

3. Forme uma bola com a massa, tape a taça com um pano e deixe levedar cerca de 1 hora.

4. Depois de levedada forme bolinhas de cerca de 80g cada uma. Coloque-as num tabuleiro de forno sobre papel vegetal. Deixe levedar mais 1 hora. 15 minutos antes, ligue o forno a 180ºC e pincele as bolinhas de pão com gema de ovo batida. Leve ao forno cerca de 30 minutos.

Nota: Pode aumentar a quantidade de açúcar se procurar um resultado mais doce. Eu prefiro fazer menos doce.

Inspirado na receita encontrada no blog Sweet Gula.

2 comments:

  1. Ha uma eternidade que nao como paezinhos de leite. Que bom Sara.

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    1. Nem eu, por isso é que me deu saudades a ponto de os ir fazer.

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