Tuesday 20 December 2011

Roasted chicken with carrots and baroa mash

Living in a tropical country means that more exotic ingredients are available, especially fruits and vegetables. One of our favorite roots is called baroa potato, and it looks like a yellow carrot. It is different than any other vegetable and it also has a very different taste.


Ingredients

Roasted chicken:

Chicken pieces
1 garlic clove
1/2 onion
A pinch of black pepper
Herbs mix

Chop the garlic and the onion in very small pieces, and mix them with the herbs. Put the chicken inside a non-inflamable bag (prepared to go inside the oven), and add the seasoning mix. Gently, shake the bag so the mix spreads all over the chicken. Close the bag leaving as little air inside as you can, put it inside the oven and roast it for about 1h at 200 ºC. To give the chicken that beautiful golden color make a hole in the bag 10 minutes before it's done.

Baroa mash:
3 baroa potatoes
1 cup of milk
2 table spoons of butter
A pinch of salt
A pinch of black pepper

Peel off, chopp and boil the baroa potato until is soft. Remove the water and mash the potatoes with the butter and pepper. Add some milk and mix the mash with the beater heating it at low power. Add more milk until you get the consistence you want.

Notes:
If you can't find baroa potatoes use normal potatoes or some other vegetable's mash.




Frango Assado com Cenoura e Puré de Batata Baroa

Viver num país tropical significa também que temos mais ingredientes exóticos disponíveis, especialmente frutas e legumes. Uma das raízes mais populares neste país é a batata baroa, que se parece com uma cenoura amarela. É diferente de qualquer outro vegetal e também possui um sabor algo especial.


Ingredientes

Frango assado:

Pedaços de frango
1 dente de alho
1/2 cebola
1 pitada de pimenta preta
Mistura de ervas para grelhados

Pique o alho e a cebola bem pequenos e misture com as ervas. Coloque os pedaços de frango dentro de um saco não inflamável (que possa ir ao forno), e adicione a mistura de ervas, alho e cebola. Agite o frango dentro do saco cuidadosamente para que as ervas fiquem bem espalhadas pelo frango. Feche o saco de modo a deixar o menos ar possível dentro e leve ao forno para assar a cerca de 200 ºC, durante cerca de 1h. Para que o frango fique com uma superfície dourada, abra um buraco no saco, 10 minutos antes de o frango estar assado.


Puré de Baroa:
3 batatas baroa
1 chávena de leite
2 colheres de sopa de manteiga
1 pitada de sal
1 pitada de pimenta

Descasque, corte e coza as batatas baroa em água salgada até estarem macias. Retire a água e esmague as batatas para fazer puré, adicionando manteiga e pimenta preta. Se precisar use um triturador. Adicione leite ao puré, e aqueça em lume brando. Vá adicionando o resto do leite até chegar à textura desejada.

Notas:
Senão conseguir encontrar batatas baroa, use batatas normais ou faça puré de outros vegetais. 

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