Sunday 8 January 2012

Chicken with Teriyaki Inspired Sauce

Japanese cuisine is rich in ingredients and flavors. 
This is a recipe inspired by the Japanese culture, particularly by the Teriyaky sauce, commonly used in that country.


Ingredients (serves 2 people):

2 chicken breasts
1 cup of rice
100 ml of soya sauce
50 ml of dark beer
2 tablespoons of sugar
1 tablespoon of grated fresh ginger
Olive oil
Butter

To make the Teriyaki inspired sauce mix the soya sauce, the dark beer, the sugar and the fresh ginger.
Take the chicken and, using a fork, make some holes in the meat. Marinate the chicken in the sauce for 20 minutes. Turn around the chicken pieces and leave them in the sauce for another 20 minutes (the sauce should not cover the pieces).
Heat up a frying pan with some olive oil and butter. Start by frying the chicken pieces, with the skin down, until it becomes golden. Then, turn the pieces around, reduce the fire to a minimum, cover the frying pan, and let the chicken cook for about 5 minutes. When it's ready take the meat out, remove the extra fat in the pan and pour the sauce inside. When the sauce is boiling put the chicken back in and let it cook until it gets a golden colour. 
Serve with some sauce on top. Garnish with white rice and decorate with grated carrot.

Notes:
The recipe also works with beef, pork or even vegetables instead of chicken.
Dark beer can be replaced for other kinds of alcohol, e. g. sake.
Add your favourite spices to the sauce in order to create a personalised taste.




Frango com molho tipo Teriyaki


A gastronomia Japonesa é rica em ingredientes e sabores exóticos.
Esta receita foi inspirada na cultura Japonesa, particularmente no molho Teriyaki, bastante popular neste país.


Ingredientes (2 pessoas):

2 peitos de frango 
1 chávena de arroz
100 ml molho de soja
50 ml cerveja preta
2 colheres de sopa de açúcar
1 colher de sopa de gengibre fresco ralado
Azeite
Manteiga

Para o molho, misture o molho de soja, a cerveja preta, o açúcar e o gengibre e mexa bem.
Com um garfo faça algumas marcas no frango. Use o molho preparado para marinar o frango durante pelo menos 20 minutos (o molho não tem que cobrir o frango completamente).
Aqueça um fio de azeite e um pedaço de manteiga numa frigideira. Comece por selar o frango, com a pele para baixo, até ficar dourada. A seguir, vire a carne, reduza o lume e cozinhe o frango tapado durante 5 minutos. Quando estiver pronto retire o frango, retire o excesso de gordura na frigideira e adicione o molho da marinada. Deixe levantar fervura, introduza o frango novamente e deixe cozinhar até ficar com a cor do molho.
Sirva com algum molho por cima. Acompanhe com arroz branco e cenoura ralada.

Notas:
Esta receita é igualmente deliciosa com carne de vaca, porco ou até com vegetais.
A cerveja preta pode ser substituida por outros tipos de álcool, como por exemplo saké.
Adicione especiarias ao molho e personalize-o. 

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