Tuesday, 12 June 2012

Classic Lasagne

The UEFA Euro cup has started and the Swedish and the Chef is a fan, because international competitions are always an inspiration for its mixture of cultures. This time, the inspiration was Italy, where the food is known world-wide. Italy is so rich in gastronomy that it was hard to choose where to start. The decision was made, and it was a good one (there were no bad options anyway...), the classic Bolognese Lasagne.

Enjoy your food(tball)!!!



Ingredients (serves 4):

Tomato sauce:
6 tomatoes
2 garlic cloves
2 teaspoons of paprika
A small bunch of basil
A pinch of sugar
A pinch of salt
A pinch black pepper
Olive oil

Heat the olive oil in a sauce pan and add the garlic. Stir for 1 minute and add the tomatoes chopped in pieces. Add the chopped basil, the paprika, the sugar, the salt and the black pepper. Bring to a boil, and then reduce the heat and cook for about 10 minutes, stirring now and then. Afterwards, process everything until you reach a creamy texture.

White sauce:
2 tablespoons of butter
3 tablespoons of flour
3 cups of milk
1 teaspoon of salt

In a sauce pan, heat the butter at medium-low heat, until it's melted. Add the flour and stir until smooth. Let it cook for about 5 minutes. Heat the milk separately, and slowly add it to the sauce pan, whisking continuously until you reach a smooth creamy texture. Bring to a boil and cook for about 10 minutes. Remove from the heat and season with salt.

Lasagne:
800g of minced beef
150g of pasta for lasagne
2 carrots
1/2 yellow pepper
1/2 red pepper
200g of mozzarella
A pinch of salt
Olive oil  

In a large non-sticky frying pan, heat the olive oil and add the minced meat. Let it cook for about 10 minutes, stirring now and then. Add the red sauce and the grated carrots. Cook for 2 minutes. Add the peppers, cook for another 2 minutes, and remove from the heat. Correct the seasoning if needed.
In a large oven recipient, lay a thin layer of the meat mixture. Add a layer of white sauce. Add a layer of the pasta. Repeat until you reach the top of the recipient, making sure the last layer is the meat mixture. On top, add the grated mozzarella, and afterwards, add all the white sauce that is left.
Transfer to a pre-heated oven, and bake for about 40 minutes or until the top layer gets a golden color. Remove from the oven and wait 5 minutes before serving.

Notes:
Add other ingredients to the meat mixture (corn, peas, etc.).





Lasanha clássica

O Europeu de futebol já começou e o the Swedish and the Chef é um grande fã, porque competições internacionais são sempre uma fonte de inspiração pela mistura de culturas presente. Desta vez, a inspiração veio de Itália, cuja cozinha é conhecida pelo mundo todo. A gastronomia italiana é tão rica que foi difícil escolher por onde começar. A decisão foi tomada e foi uma boa decisão (impossível escolher alguma má, porque não existem opções más...). Escolhemos a clássica Lasanha Bolonhesa.

Aproveitem a receita e o futebol!!!



Ingredientes (serves 4):


Molho de Tomate:
6 tomates
2 dentes de alho
2 colheres de chá de paprika
1 mão cheia de manjericão
1 pitada de açúcar
1 pitada de sal
1 pitada de pimenta preta
Azeite

Aqueça o azeite numa cassarola ou panela pequena e junte o alho picado. Mexa durante 1 minuto e junte os tomates, cortados em cubos. Adicione o manjericão, também picado, a paprika, o açúcar, o sal e a pimenta. Deixe levantar fervura e depois deixe cozinhar em fogo baixo por cerca de 10 minutos, mexendo de vez em quando. A seguir, triture tudo até obter uma textura cremosa. 


Molho branco:
2 colheres de sopa de manteiga
3 colheres de sopa de farinha
3 chávenas de leite
1 colher de chá de sal
Sal
Pimenta preta

Aqueça a manteiga numa cassarola ou panela pequena até derreter. Junte a farinha e mexa até a mistura ficar macia. Deixe cozer por cerca de 5 minutos. Aqueça o leite à parte, e adicione-o devagar à cassarola, mexendo bem até a mistura ficar cremosa. Deixe levantar fervura, baixe o fogo e deixe cozinhar por cerca de 10 minutos. Retire do fogo e tempere com sal e pimenta a gosto.



Lasagne:
800g de carne de vaca picada
150g de massa para lasanha
2 cenouras
1/2 pimento amarelo
1/2 pimento vermelho
200g de mozzarella
1 pitada de sal
Azeite

Numa frigideira grande, aqueça o azeite e junte a carne picada. Deixe cozinhar durante 10 minutos, mexendo de vez em quando. Adicione o molho de tomate e as cenouras raladas. Cozinhe por 2 minutos. Adicione os pimentos, cozinhe por mais 2 minutos, e apague o fogão. Corrija os temperos se necessário.

Num recipiente (que vá ao forno), coloque uma camada fina de carne. Por cima coloque uma camada de molho branco e depois uma camada de massa. Repita até chegar quase ao cimo do recipiente, sendo que a ultima camada deve ser de carne. Por cima, coloque o queijo ralado na hora, e depois o molho branco restante. Coloque no forno, pre-aquecido, e cozinhe durante 40 minutos ou até a camada de cima ficar dourada. Retire do forno e deixe arrefecer durante 5 minutos antes de servir.


Notas:
Adicione outros ingredientes à carne (milho, ervilhas, etc.). 






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