Friday, 5 April 2013

Light Chicken Fusilli with Yoghurt Sauce

Recently, I came across a story of determination and courage that inspired me. 
Once upon a time, a girl got tired of being overweight and started thinking thin*. More than thin she wanted to be healthy, and to be able to move more and better, and as everybody else, she wanted to be happy! Her determination was so great that she did it, rather fast I would say, by exercising a lot and eating healthy. A lot of people think that healthy food has no flavour and it's boring but I strongly disagree. 

With this story in my mind I was also determined to create something different, tasty and healthy, just by using simple ingredients I had in the fridge. The result was approved by both here. What about you? Are you thinking thin?

Ingredients (serves 2):
250g integral fusilli
150g chicken breast
1 carrot
50g peas, cooked or frozen
1 low-fat yoghurt
1/2 orange, juiced
2 garlic cloves
Olive oil
Salt

Chop the chicken breast in cubes and put in a plastic container. Chop the garlic finely and add to the chicken. Add the orange juice and a pinch of salt as well. Mix everything with your hands, cover the container and refrigerate for 30 to 60 minutes, to marinate.

For the yoghurt sauce, chop a clove of garlic finely and add to the yoghurt. Season with salt and drizzle with olive oil to taste. Mix well and taste. Correct seasoning if needed. Set aside for at least 10 minutes, to develop the flavour of the garlic in the yoghurt.

When the marinate is ready, peel off the carrot and slice it in thin slices using a mandolin. 
Cook the fusilli in salted water until it is al dente
Heat up a drizzle of olive oil in a non-sticky frying pan, and add the chicken. Cook for about 8 minutes, tossing now and then, until the chicken is almost cooked through. Add in the carrots and the peas and cook for another 2 minutes. Turn off the heat and add the yoghurt sauce. Serve on top of the pasta.

Notes: If you are a garlic lover add some extra to the sauce. 
If you don't have a mandolin just slice the carrot as thin as you can. If it's a bit thicker it might take longer too cook, so add it to the chicken a couple of minutes before. 

*You can read the full story here, written by the brave girl herself. It is in Portuguese though...




Fusilli de Frango com Molho de Iogurte (light)


Recentemente, cruzei-me com uma história de coragem e determinação que me inspirou. 
Era uma vez, uma jovem mulher que se cansou do seu excesso de peso e começou a pensar magro*. Mais do que magra, ela queria ser saudável, queria mexer-se mais e melhor e acima de tudo queria ser feliz! A sua determinação era tão grande, que ela lutou até o conseguir e chegou lá relativamente rápido, com muito exercício físico e uma alimentação saudável. Há muitas pessoas que pensam que comida saudável é sem graça e sem sabor, mas eu não concordo.

Com esta história na cabeça, estava determinada a criar algo diferente, saboroso e saudável, apenas usando o que havia no frigorífico. O resultado está à vista e foi aprovado por nós dois aqui. E vocês? Estão Pensando Magro?



Ingredientes (2 pessoas):
250g fusilli integral
150g peito de frango
1 cenoura
50g ervilhas, cozidas ou congeladas
1 iogurte natural sem gordura
Sumo de 1/2 laranja
2 dentes de alho
Azeite
Sal

Corte o frango em cubos e coloque-os numa caixa plástica. Pique o alho finamente e adicione ao frango. Adicione também o sumo de laranja e uma pitada de sal. Mexa tudo com as mãos, tape a caixa e refrigere durante 30 a 60 minutos, para marinar.

Para o molho de iogurte, pique o outro dente de alho e adicione ao iogurte. Tempere com sal e um fio de azeite. Misture bem e prove. Corrija o tempero se necessário. Reserve, por pelo menos 10 minutos, para que o sabor do alho se misture ao do iogurte. 

Quando a marinada estiver pronta, descasque a cenoura e corte-a em rodelas bem finas com um mandolin. 
Cozinhe a massa em água salgada até ficar al dente
Aqueça um fio de azeite numa frigideira e adicione os pedaços de frango. Cozinhe por cerca de 8 minutos ou até estar quase cozinhado completamente. Adicione a cenoura e as ervilhas e cozinhe por mais 2 minutos. Desligue o fogão e adicione o molho de iogurte. Sirva por cima da massa. 

Notas: Se adora alho, adicione mais ao molho de iogurte. 
Se não tiver um mandolin corte a cenoura em rodelas o mais fino possível. Se ainda assim ficarem um pouco mais grossas que o esperado, adicione-as ao frango uns minutos antes, para que possam cozinhar  por mais tempo. 

*Podem ler toda a história aqui, escrita na primeira pessoa. Não se preocupem, está em Português!


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