Monday, 1 April 2013

Banana Ice Cream - the easy way

Did you know that bananas contain a bunch of good nutrients for our body? Yes, of course, who doesn't!
But did you also know that ripe bananas can act as anti-cancer agents? 

Japanese scientists found that the black spots formed on the bananas, as they mature, contain a substance called TNF (tumour necrosis factor), that can combat abnormal cells. The degree of anticancer effect depends on the ripeness level of the bananas, so the more dark patches the banana contains the higher its immunity enhancement quality. (source here)

Should we then start eating black bananas? No, there is an easier way. Let's make ice cream out of them!

Besides all that, as the bananas ripen, their starch is broken down into sugar, meaning they taste sweeter at this stage and you don't even need to add extra sugar to the ice cream. Therefore, not only are we using those bananas that don't look so good anymore, but we are also eating a healthy delicious ice cream that protects us against cancer. It can't get any better, can it?



Ingredients (4 portions):

6 ripe bananas
20ml of cinnamon liqueur
2 tbsp of powdered cinnamon
10 Maria cookies

Peel off and roughly slice the bananas. Put the pieces in a container and freeze for 2-3h. 
When frozen, transfer the banana into a food processor and mix until it's soft and creamy. Add the liqueur, the cinnamon and the cookies and process for a few more seconds. 
Transfer to a container and freeze again, for about 4-5h. If you freeze for longer stir it now and then, to avoid the formation of ice crystals.

Serve cold with a drizzle of liqueur and a cinnamon stick as decoration.

Notes:
Depending on how mature the bananas are the ice cream colour will change. If your ice cream became less dark than desired, just leave it for 30-60 minutes in the refrigerator before freezing. The oxidation will be faster and you will get a darker colour.

This recipe was inspired by Sami, from the blog Sami's Colourfulworld. Find her recipe here!




Gelado de Banana - o modo fácil


Sabiam que as bananas têm muitos nutrientes benéficos para o organismo? Sim, claro que sabiam, quem não sabe?
Mas também sabiam que bananas bem maduras podem actuar como agente anti-cancro?

Cientistas Japoneses descobriram que os pontos pretos que aparecem nas bananas quando estas amadurecem, contêm uma substância chamada TNF (factor de necrose tumoral), que pode combater células anormais. O grau de efeito anti-cancro depende do nivel de maturidade das bananas. Ou seja, quanto mais pontos escuros elas têm maior é este efeito. (fonte aqui)

Então, devemos todos começar a comer bananas pretas? Não, eu tenho uma ideia melhor. Vamos fazer gelado com elas!

Além de tudo isto, quando as bananas amadurecem, o amido nelas contido é decomposto em açúcar, fazendo com que o seu sabor seja mais doce, o que evita a adição de açúcar ao gelado. Assim, não só estamos a usar aquelas bananas que já não parecem tão apetitosas, como ainda estamos a comer algo saudável, delicioso e que ainda nos protege contra o cancro. Impossível ter mais vantagens, não?


Ingredientes (4 taças):

6 bananas bem maduras
20ml de licor de canela
2 colheres de sopa de canela em pó
10 bolachas Maria

Descasque e corte grosseiramente as bananas. Coloque os pedaços numa caixa de plástico e leve ao congelador por cerca de 2-3h.
Quando estiverem congelados, coloque os pedaços numa picadora de modo a obter um creme macio e cremoso. Adicione o licor, a canela e as bolachas e processe tudo por mais alguns segundos. 
Coloque tudo de novo na caixa e congele outra vez, por cerca de 4-5h. Se congelar por mais tempo, mexa de vez em quando para evitar a formação de cristais. 

Sirva frio, com um fio de licor por cima e um pau de canela para decorar.

Notas:
Dependendo do grau de maturação das bananas o gelado pode ficar mais ou menos escuro. Se o seu gelado ficou mais claro que o esperado, basta coloca-lo por cerca de 1h no frigorífico antes de o congelar. A oxidação das bananas ocorrerá depressa e resultará num creme de cor mais escura. 

Esta receita foi inspirada pela Sami do blog Sami's Colourfulworld. Veja a receita dela aqui!


2 comments:

  1. Thanks for the mention Sara. The biscuits and cinnamon are a nice touch. I will try that as soon as I have ripe bananas.
    I will be having a look at other recipes.

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  2. Thanks for your comment (I think the first of this blog!). Let me know how the ice cream goes ;)

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