Tuesday, 5 March 2013

Apple-Banana Crumble

Crumble is a dish mostly known by its combination of textures. Its soft fruity bottom battles in your mouth against its crunchy surface. Besides that, the crumble is served warm, with some cool creamy custard. This combination seems to be a big winner as it has been served for decades. The Swedish and the Chef version invested in a more healthy but equally delicious version. We hope you like it! 



Ingredients:

Custard
2 cups of milk
2 tbsp of cornstarch
2 tbsp of sugar
2 eggs
1 tsp of vanilla extract

Beat the eggs lightly, add half of the sugar, beat some more and set aside. 
In a medium sauce pan, combine milk, sugar and cornstarch, whisking. Heat the pan at medium heat and let the milk scald (when it starts forming small bubbles around the edges), whisking now and then to avoid lumps from the cornstarch. Remove the milk from the heat and pour half of it on the eggs mixture, whisking constantly. Slowly pour into the sauce pan and return the pan to low heat. Whisk gently until the custard thickens and the eggs cook gently (do not let it boil, or the eggs will scramble). 
When ready remove from the heat, stir in the vanilla and cool down. Serve cold.

Crumble
2 apples
2 bananas
1/2 lime, juiced
1/2 cup of dried plums, pitted
1/4 cup of almonds, chopped
1/4 cup of peanuts, chopped
1 tbsp of cinnamon

Pre-heat the oven to 180 ºC.
Peel off the bananas and the apples, and remove seeds. Chop the fruit in smaller pieces and place half in a food processor, with the lime juice. Blend until it forms a smooth puree. Add the remaining fruit and blend just a few seconds, to keep some bigger pieces in the puree. Transfer the mix into a small flat oven tray. Set aside.
Place the plums, almonds, peanuts and cinnamon in the food processor and blend until the mixture resembles small crumbs. Put this mixture on top of the fruit puree, pressing gently.
Bake in the oven for 15-20 minutes, or until the toping is golden.
Serve warm with custard. 





Crumble the Banana e Maça


Crumble é um prato conhecido pela sua combinação de texturas. Na boca, o seu fundo macio e frutado luta contra a sua superficie crocante. Além disso, o crumble deve ser servido quente com um creme refrescante. Esta combinação parece ser perfeita pois há décadas que é um sucesso. O the Swedish and the Chef decidiu investir numa versão mais saudável, mas igualmente deliciosa. Esperamos que gostem!


Ingredientes:

Creme
2 chávenas de leite
2 colheres de sopa de amido de milho (ex. Maizena)
2 colheres de sopa de açúcar
2 ovos
1 colher de chá de extracto de baunilha

Bata ligeiramente os ovos, adicione metade do açúcar, e bata novamente. Reserve.
Numa panela média adicione o leite, açúcar e amido de milho, mexendo. Aqueça a panela em fogo médio até o leite aquecer (vai formar umas bolhinhas em volta da panela), mexendo de vez em quando para evitar que o amido forme grumos ou pegue ao fundo da panela. Tire a panela do fogo e verta quase metade na mistura de ovos, mexendo constantemente. Devagar, verta a misture de volta à panela e coloque de novo no fogo, mas desta vez no minimo. Vá mexendo, devagar, até que o creme engrosse e os ovos cozinhem lentamente (não deixe ferver, ou os ovos vão ficar com aspecto de ovos mexidos).
Quando estiver pronto, tire do fogo e adicione o extracto de baunilha. Sirva frio.


Crumble
2 maças
2 bananas
1/2 lima, espremida
1/2 chávena de ameixas secas, sem caroço
1/4 chávena de amêndoas laminadas
1/4 chávena de amendoins, picados
1 colher de sopa de canela

Pre-aqueça o forno a 180 ºC.

Descasque as bananas e as maças, removendo os caroços. Corte a fruta em pedaços pequenos e coloque metade num recipiente para triturar, adicionando o sumo de lima. Triture até ficar um puré cremoso. Adicione o resto da fruta e triture de novo, mas não muito para que fiquem pedaços maiores no meio do puré. Coloque a mistura num recipiente de ir ao forno pequeno. Reserve.
Coloque as ameixas, amêndoas, amendoins e canela num recipiente e triture até formar uma pasta encaroçada. Coloque esta mistura por cima do puré, pressionando levemente.
Coloque no forno por cerca de 15-20 minutos, ou até a superfície começar a ficar dourada.
Sirva quente com o creme de baunilha frio. 

No comments:

Post a Comment

Did you like this recipe? Did you try it? I would love to hear about it!