The Chef's family is from Portugal, where sweet rice is a very popular recipe. There are hundred's of ways to make this dessert and in our opinion the simpler the better. The best recipes often belong to our grandmothers, but in this case it was the great-grandmother that used to make the best sweet rice. She passed away when she was 100 years old, but her recipe is frequently used in the family. The taste might not be exactly the same, but the memories get better and better every time we cook this sweet treat and think of her around the stove making it for us. This one is for you Grandma!
Ingredients:
2L of milk
200g of short-grain rice
100g of sugar
Pinch of salt
1/2 orange peel
Cinnamon stick
Cinnamon powder, for serving
In a large pot combine milk, salt, orange peel (very thin to avoid the white part) and cinnamon stick. Bring to a boil and add the rice. Turn down the heat and leave it on a gentle simmer for 30-40 minutes or until the rice is cooked through, stirring occasionally. When it's done transfer onto serving bowls and cool down at room temperature. Refrigerate for at least 2h.
Sprinkle cinnamon powder on top, before serving.
Notes:
Grandma always used milk with 3% of fat, resulting in a more creamy dessert. It is possible to use low-fat milk. The result is less creamy and more liquid, but equally delicious.
If you have troubles in finding short-grain rice, risotto rice will do.
Instead of just sprinkling some cinnamon on top, you can make draws and turn your dessert into something fun!
Arroz Doce da Avozinha
A familia do Chef é de Portugal, um país onde o arroz doce é muito popular. Existem muitas receitas de arroz doce e na nossa opinião quanto mais simples melhor. As melhores receitas geralmente pertencem às nossas avós, mas neste caso era a Bisavó quem fazia o melhor arroz doce do mundo. Ela faleceu quando tinha 100 anos, mas a receita dela ainda é feita com frequência na familia. O resultado pode não ter um sabor exactamente igual, mas as memórias melhoram a cada vez que fazemos esta receita e pensamos nela em volta do fogão a faze-la para nós. Esta é para ti Avó Ana!
2L leite
200g arroz carolino
100g açúcar
Pitada de sal
Pele de 1/2 laranja
Pau de canela
Canela em pó, para decorar
Numa panela grande adicione leite, sal, pau de canela e a pele da laranja (fininha, sem a parte branca). Deixe levantar fervura e adicione o arroz. Reduza o fogo e deixe cozinhar lentamente durante 30 a 40 minutos, ou até que o arroz fique cozido, mexendo de vez em quando. Quando estiver pronto deite em taças de servir e deixe arrefecer à temperatura ambiente. Depois deixe no frigorífico durante no mínimo 2h. Antes de servir, enfeite a superficie com canela em pó.
Notas:
A Avó usava sempre leite com gordo, o que resultava numa sobremesa mais cremosa. No entanto, é possível usar leite meio-gordo ou magro. O resultado é mais liquido e menos cremoso mas igualmente delicioso.
Se tiver dificuldade em encontrar arroz carolino, use arroz para risoto.
Em vez de só espalhar a canela em pó por cima, dê largas à imaginação e faça desenhos, tornando a sua sobremesa em algo divertido.
I love rice pudding and make it quite frequently. There is no Portuguese party without Rice pudding of course!
ReplyDeleteThere's no fancy complex dessert that makes me as happy as sweet rice!
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