Friday 26 February 2016

Honey Garlic Salmon

Australian cuisine is full of asian influences and it owes some of the more interesting fusion dishes we have came across. Unfortunately, we have only visited the country shortly but, fortunately, that was enough to entice us to try more recipes from down under. This recipe was a recent find and it immediately climbed up to the top of our favourite dishes! It combines salmon with a punchy sauce and it's so easy to make that you won't even believe it. We hope you enjoy it as much as we did (and do)!


Ingredients (serves 2):

2 salmon fillets

Sauce
1 teaspoon garlic, minced
½ teaspoon ginger, minced
4 tablespoons honey
2 tablespoons soy sauce


1. Combine the sauce ingredients and marinate the salmon in the sauce for 15-30 minutes.

2. Arrange salmon on an oven tray lined with a baking paper sheet and bake at 180 ºC about 12 minutes or until it's just cooked through (see note), basting the salmon with the leftover marinade halfway through.

3. Over medium high heat, bring the leftover marinade sauce to a boil and simmer for 3-5 minutes until reduced.

4. Dish and serve the salmon hot drizzled with reduced sauce.

Note: We served the salmon with peas and pak choi. The cooking time of salmon depends a lot on the thickness of the fillets. You can estimate the time as 10 minutes per inch of thickness.




Salmão com Alho e Mel

Cozinha Australiana é cheia de influências asiáticas e contem alguns dos pratos fusion mais interessantes que já vimos. Infelizmente, só visitamos este país uma vez, mas felizmente, isso foi o suficiente para que ficassemos com o bichinho e quisessemos experimentar mais receitas de down under. Esta receita foi uma descoberta recente e imediatamente subiu para o topo da nossa lista de pratos preferidos! Combina salmão com um molho muito interessante e é tão fácil de fazer que nem vão acreditar. Esperemos que gostem tanto como nós gostámos (e gostamos)! 


Ingredientes (2 pessoas):

2 filetes de salmão

Molho
1 colher de chá de alho, picado
½ colher de chá de gengibre, picada
4 colheres de sopa de mel
2 colheres de sopa de molho de soja


1. Junte todos os ingredientes do molho e coloque o salmão a marinar nesta mistura durante 15-30 minutos.

2. Coloque os filetes num tabuleiro de ir ao forno com uma folha de papel no fundo. Cozinhe no forno a 180 ºC durante cerca de 12 minutos ou até o salmão estar assado por dentro (ver nota). A meio do tempo molhe novamente os filetes com o molho. 

3. Coloque o molho em fogão médio, deixe levantar fervura e depois deixe fervilhar cerca de 3 a 5 minutos para reduzir. 

4. Sirva o salmão com um fio da redução por cima. 

Nota: Nós servimos o salmão com ervilhas e pak choi. O tempo de cozedura do salmão depende bastante da grossura dos filetes. Pode calcular o tempo como 10 minutos por cada 2.5 cm de grossura. 

2 comments:

  1. It's true Australian cuisine is very Asian mainly because there are so many immigrants of Asian origin. This looks great, I'm going to copy Sara. Thanks, and have a wonderful weekend.

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  2. I hope you will enjoy it as much as we did/do! Let me know how it went. Happy weekend!

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