Monday, 22 February 2016

Sweet & Sour Chicken

When it comes to asian food we are great admirers but not experienced cooks. We want to change that. Nowadays, one can find a whole range of asian products in the supermarkets around the world and cooking asian food becomes achievable and easy. One of our favourite Chinese dishes is Sweet & Sour chicken. The recipe is probably not that very much Chinese, but more of a westernised version of the dish, commonly found in Chinese restaurants in Europe. Either way we enjoyed it a lot and we will make it again.



Ingredients (4 people):

1 tablespoon cornflour
1/4 cup soy sauce
380g can of pineapple in natural juice, drained and reserving juice
1/4 cup apple cider vinegar
1/4 cup brown sugar
1 tablespoon olive oil
500g chicken breast, cut into cubes
1 small green capsicum, cut into pieces
1 small red capsicum, cut into pieces
3 cm piece of ginger, peeled and grated
2 garlic cloves, crushed
Steamed jasmine rice, to serve

1. Combine cornflour and soy sauce in a jug. Stir until mixture is smooth. Add reserved pineapple juice, vinegar and sugar. Stir until sugar has dissolved.

2. Heat oil in a non-stick frying pan or wok over medium-high heat. Add chicken and cook until each side is light golden (about 5 minutes).

3. Add capsicum, ginger and garlic to the pan. Cook for 1 to 2 minutes or until tender. Add soy sauce mixture to pan and bring to the boil. Reduce heat to medium-low. Add pineapple pieces. Simmer, uncovered, for 10 minutes or until sauce has thickened and chicken is cooked through. Serve with rice.




Frango com molho agridoce

Nós somos admiradores de comida asiática mas não somos grandes cozinheiros nessa área e queremos mudar isso. Nos dias de hoje podem encontrar-se toda uma vasta gama de produtos asiátios nos supermecados um pouco por todo o mundo. Isso tornou a cozinha asiática mais acessivel e fácil. Um dos nossos pratos chineses preferidos é frango agridoce. Esta receita é provavelmente pouco usada na China, mas mais uma versão ocidental deste prato, semelhante à encontrada nos restaurantes Chineses europeus. Original ou não, nós gostamos muito e vamos repetir.


Ingredientes (4 pessoas):

1 colher de sopa de amido de milho
1/4 chávena de molho de soja
380g lata de ananás, escorrido mas guardando a água
1/4 chávena de vinagre de maça
1/4 cup açúcar amarelo
1 colher de sopa de azeite
500g peito de frango, cortado em cubos
1 pimento verde pequeno, cortado em pedaços
1 pimento vermelho pequeno, cortado em pedaços
Pedaço de 3 cm de gengibre, descascado e ralado
2 dentes de alho, esmagados
Arroz jasmine cozido, para servir

1. Junte o amido de milho e o molho de soja numa taça ou jarro largo. Mexa bem. Adicione o sumo do ananás, o vinagre e o açúcar. Mexa até o açúcar dissolver. 

2. Aqueça uma frigideira anti-aderente em lume médio-alto e deite o azeite. Adicione os pedaços de frango e deixe cozinhar até todos os lados estarem dourados (cerca de 5 minutos). 

3. Adicione os pimentos, o gengibre e o alho. Cozinhe por 1 ou 2 minutos. Adicione o molho preparado previamente e deixe levantar fervura. Reduza o fogão. Adicione o ananás. Deixe fervilhar, sem tapar, por 10 minutos ou até o molho engrossar e o frango estar cozinhado. Sirva com arroz jasmine branco. 

2 comments:

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