Tuesday, 17 April 2012

Paella

Paella is a Spanish dish known internationally. It is originally from Valencia, but cooked all over Spain in hundreds of different recipes. The traditional one from Valencia includes rabbit, chicken and snails, while the seafood Paella, also very common, includes many different kinds of shrimps, shells, etc. Since rabbit meat is not always easy to find, and not everybody enjoys snails, I decided to cook Paella with chicken and chorizo, the traditional smoked sausage of Spain (also found in Portugal).


Ingredients (serves 3):

200g of rice
150g of chorizo
300g of boneless chicken
1 small red pepper
1 small green pepper
3 garlic cloves
3 large tomatoes
75g of peas
1/2 tablespoon of paprika
1/2 tablespoon of saffron
1 L of chicken stock
100ml of white wine
A pinch of salt
A pinch of black pepper
Olive oil
Parsley
Lemon wedges

Rinse the rice, drain and set aside. Cut the chicken into bite-size pieces and season with salt and pepper to taste. Cut the chorizo in slices. Chop the peppers and the tomatoes in medium pieces and the garlic cloves in small ones. Add the saffron and the paprika to the chicken stock.


Heat the olive oil in a big pan (paella pan if you have one), brown the chicken pieces and set aside. In the same pan introduce the chorizo slices and sauté for 2 minutes. Then, add the garlic and the peppers and let it cook until the peppers start to soften. Afterwards, add the rice and cook stirring for a few minutes until it's toasted. Pour in the wine and let it bubble until reduced by half. Add the chicken stock and let it boil. Add the chicken pieces, and let everything cook for about 10 minutes on low heat, stirring from time to time. Afterwards, add the peas and the tomatoes, and let it cook for another 10 minutes. When the rice is just cooked remove the pan from the heat and leave it to stand for a few minutes.

Serve with parsley leaves and lemon wedges.

Notes:
I strongly advice you to make your mise en place (chop and prepare everything) before you start cooking.
If possible use paelha rice, since it absorbs more of the flavours in the chicken stock. 
It is also good served with coriander.
If you do have a paella pan put it on the table and serve your paella in it! Paella is all about big family and friends gatherings around the pan.

adapted from Gordon Ramsey's World Kitchen





Paella

Paella é um prato espanhol, conhecido pelo mundo inteiro. Originalmente vem de Valência, mas é cozinhada um pouco por toda a Espanha, em centenas de receitas diferentes. A receita tradicional é feita com carne de coelho, frango e caracóis, enquanto que a sua versão mais conhecida, a Paella de Marisco, contém diversos tipos de camarão e frutos do mar. Uma vez que nem sempre é fácil encontrar carne de coelho e nem toda a gente gosta de caracóis, decidimos cozinhar a nossa Paella com frango e o famoso chouriço espanhol, também popular em Portugal.


Ingredientes (3 pessoas):

200g de arroz
150g de chouriço
300g de frango desossado
1 pimento vermelho pequeno
1 pimento verde pequeno
3 dentes de alho
3 tomates grandes
75g de ervilhas
1/2 colher de sopa de paprica
1/2 colher de sopa de açafrão
1 L de caldo de galinha
100ml de vinho branco
1 pitada de sal
1 pitada de pimenta preta
Azeite
Salsa
Quartos de limão

Lave o arroz, coe a água e reserve.
Corte o frango em cubos (do tamanho de uma dentada) e tempere com sal e pimenta, a gosto.
Corte o chouriço em rodelas.
Corte os pimentos e tomates em cubos pequenos e pique o alho.
Misture  o caldo de galinha com o açafrão e a paprica.

Numa frigideira grande (uma frigideira de paella, se tiver), aqueça um fio de azeite. Coloque os pedaços de frango dentro e cozinhe até estarem dourados por fora. Retire o frango e na mesma frigideira ponha o chouriço e cozinhe durante 2 minutos. Agora adicione o alho e os pimentos e deixe cozinhar até estes estarem macios. A seguir, adicione o arroz e mexa até tostar. Adicione o vinho e deixe borbulhar até reduzir o seu volume para metade. Adicione então o caldo de galinha e deixe levantar fervura. Baixe o fogo, adicione os pedaços de frango cozinhados anteriormente e deixe cozinhar por cerca de 10 minutos, mexendo de vez em quando. A seguir coloque as ervilhas e os tomates e cozinhe de novo por cerca de 10 minutos. Quando o arroz estiver cozinhado retire a frigideira do fogo e deixe descansar por alguns minutos.

Sirva com folhas de salsa e quartos de limão.



Notas:
Nesta receita o meu melhor conselho é preparar e cortar todos os ingredientes antes de começar a cozinhar (chamado mise en place).
Se possível use arroz para paella, uma vez que este absorve mais os sabores do caldo de galinha.
Pode substituir a salsa por coentros.
Se tiver uma frigideira para paella coloque-a na mesa e sirva a paella assim. Este é um prato que tradicionalmente envolve a familia e os amigos em volta da mesa. 

adaptado do livro Gordon Ramsey's World Kitchen

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