Monday, 2 April 2012

Chocolate Mousse

The Swedish and the Chef had a short break, but are now back with a delicious recipe: chocolate mousse. Despite its origin, that is rather unknown, but many assign it to French cuisine, chocolate mousse became a classic dessert all over the world. It is then, the perfect recipe to open the desserts section in the Swedish and the Chef.



Ingredients:  
200g of cacao
400ml of cream 
400ml of low fat cream
200g of chocolate nut spread (a.k.a. nutella)
50g of almonds

Place the cacao and the low fat cream in a bain-marie, on low heat, until the cacao is melted. Let it cool down a little bit, add the nutella and the almonds finely chopped. Mix everything until it is homogeneous. Afterwards, whip the cream and add it to the mixture. Gently, mix the ingredients with a beater. Pour the mixture into individual bowls and decorate with almonds. Refrigerate for at least 2h.

Notes:
During our break we had the chance to buy pure and natural cacao, but you can replace it by a normal dark chocolate bar.
Feel free to replace the almonds by any other dried fruits, such as nuts, walnuts, etc.




Mousse de Chocolate

O the Swedish and the Chef foi de mini-férias mas agora voltou e logo com uma receita deliciosa: mousse de chocolate. Sem saber exactamente qual a sua origem, que muitos dizem ser francesa, mousse de chocolate tornou-se uma sobremesa clássica no mundo inteiro. Assim, pensamos que esta é a receita perfeita para abrir a secção de sobremesas deste blog.


Ingredientes:  
200g de cacau natural
400ml de natas 
400ml de natas de gordura reduzida
200g de creme de chocolate (a.k.a. nutella)
50g de amêndoas laminadas

Monte um banho maria com uma panela pequena e coloque dentro o cacau e as natas light. Mexa até  cacau derreter. Deixe arrefecer um pouco, adicione a nutella e as amêndoas laminadas. Misture tudo muito bem. A seguir, bata as natas até estarem firmes e adicione ao chocolate, mexendo suavemente até obter uma mistura homogénea. Verta em taças individuais e decore com amêndoas. Coloque no frigorifico durante pelo menos 2h.

Notas:
Durante as férias tivemos a oportunidade de comprar cacau puro natural. Nesta receita pode ser substituido por chocolate negro em barra.
Pode ainda substituir as amêndoas por outros frutos secos como nozes, castanha caju, etc.

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