Tuesday 24 January 2012

Green eggs

Green eggs are a delicacy that I have only seen in my family reunions. Maybe it was a recipe invented by one of my ancestors (or maybe not...). The recipe uses very simple and common ingredients and still the result is something so different in flavour.


Ingredients:

14 eggs
A pinch of salt
A pinch of pepper
Coriander
White wine vinegar
Flower
Oil


Boil 12 eggs until they are well cooked. Cut them in halves, and carefully remove the yolks. Put the yolks in a bowl and mash them with a fork. Add seasoning (salt, pepper, coriander and vinegar) to your taste. Personally, I like them with a lot of vinegar. Mix all the ingredients until the mixture is homogeneous. Carefully, put the mixture back into the egg whites (see picture).



Afterwards, beat 2 eggs on a deep plate. On another plate put some flower. Pass the eggs with the enriched yolks on the beaten egg, and then on the flower. Afterwards, heat up some oil and deep fry the eggs. Let them cool down and serve as a starter or a snack.

Notes:
Coriander can be replaced by parsley.




Ovos Verdes

Ovos verdes é um petisco que apenas vi em encontros da minha familia. Talvez seja uma receita inventada por algum dos meus antepassados (ou talvez não...). A receita é bastante simples e faz uso de ingredientes banais e ainda assim o resultado é tão diferente em sabor.


Ingredientes:

14 ovos
1 pitada de sal
1 pitada de pimenta
Coentros
Vinagre de vinho branco
Farinha
Óleo

Coza os ovos até a gema ficar sólida. Corte os ovos pela metade e cuidadosamente retire as gemas. Coloque as gemas numa taça e esmague-as com um garfo. Tempere com sal, pimenta, coentros e vinagre, a gosto. Pessoalmente, gosto deles com bastante vinagre. Misture bem todos os ingredientes e cuidadosamente encha as metades dos ovos com esta mistura (veja a foto). 

A seguir, bata 2 ovos num prato fundo, e coloque farinha noutro. Passe cada metade de ovo, com as gemas temperadas, primeiro pelos ovos batidos e depois pela farinha. Aqueça óleo numa frigideira e frite os ovos até estarem dourados. Deixe arrefecer e sirva como snack ou entrada. 

Notas:
Os coentros podem ser substituidos por salsa.


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