Wednesday 11 January 2012

Spaghetti Carbonara*

Today we will travel to Italy and one of the most famous Italian dishes: spaghetti carbonara. Due to it's popularity it is possible to find many different recipes for this dish, some closer to the original than others. I have tried different ones, and here is the one I liked the most so far.


Ingredients (serves 2 people):
200g of spaghetti
250ml of sour cream
3 egg yolks
50g of ham
100g of parmesan cheese
2 tablespoons of chopped onion
A pinch of nutmeg
A pinch of salt
Olive oil
Parsley for decoration

Cook the spaghetti al dente.
On a frying pan, heat up a drizzle of olive oil and add half of the onions and the ham chopped in cubes. Let it fry until the ham is golden.
For the sauce, mix all the other ingredients in a bowl. 
Put the spaghetti in a big frying pan with a small amount of water until it is warm, then add the sauce. Stir the mixture until it starts boiling. 
Serve with the ham and some more parmesan cheese, decorate with parsley.

Notes:
You can use bacon instead of ham.
The amount of sour cream and egg yolks depends a lot on each person's taste, so try different proportions if the one presented does not suit you.

Inspired by and dedicated to Chef André Paganini.



Esparguete à Carbonara

Hoje vamos viajar até Itália e até um dos seus mais famosos pratos: esparguete à carbonara. Devido à sua popularidade é possível encontrar várias receitas para fazer este prato, umas mais parecidas com o original do que outras. Já experimentamos várias e é desta que gostamos mais!

Ingredientes (2 pessoas):
200g esparguete
250ml natas
3 gemas
50g de fiambre
100g queijo parmesão
2 colheres de sopa de cebola picada
1 pitada de noz-moscada
1 pitada de sal
Azeite
Salsa para decorar

Coza o esparguete al dente.
Numa frigideira, coloque metade da cebola e o fiambre cortado em quadrados, e cozinhe num fio de azeite até o fiambre estar dourado. Reserve.
Para o molho, misture os restantes ingredientes num recipiente. Reserve.
Numa frigideira grande, coloque o esparguete já cozido e adicione o molho. Aqueça só até começar a borbulhar, mexendo sempre.
Sirva com o fiambre e queijo parmesão por cima e decore com salsa.

Notas:
Pode usar bacon em vez de fiambre.
A quantidade de natas e gemas de ovos depende muito do gosto pessoal. Experimente proporções diferentes se este não for do seu agrado.

Inspirado por e dedicado a Chef André Paganini.

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